14 plekken waar je kunt zwemmen in Amsterdams natuurwater

Zwemmen in natuurwater is populair in de stad. En niet alleen op officiële zwemplaatsen als de Nieuwe Meer en de Gaasperplas: het water lonkt op veel plaatsen. Zelfs in de grachten en de Amstel gaan mensen het water in.

Jesse Beentjes
Een warme zomeravond aan de Amstel Beeld Mats van Soolingen
Een warme zomeravond aan de AmstelBeeld Mats van Soolingen

Amsterdam is een stad van water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er op de warme dagen van deze zomer weer volop wordt gezwommen en gespetterd in de Amsterdamse wateren.

"We voeren geen tellingen uit van het aantal zwemmers," zegt woordvoerder Daniëlle van Gerven van Waternet. "Maar we herkennen het beeld dat zwemmen in natuurwater steeds populairder wordt in Amsterdam. Een trend die we vorige zomers ook al zagen."

Een mogelijke reden hiervoor is de verbeterde waterkwaliteit. Van Gerven: "Zelfs op een hete zomerdag is er nog voldoende zuurstof in het water. Ook de bacteriologische waterkwaliteit is verbeterd, dat is belangrijk voor de gezondheid van watersporters."

Deze verbetering komt volgens Van Gerven doordat het waterschap de rioolwaterzuivering heeft verplaatst: van een locatie aan de Amstel naar het Westelijk Havengebied. Van Gerven: "Daarnaast zijn alle Amsterdamse woningen en bijna alle woonboten inmiddels aangesloten op de riolering."

Officiële en onofficiële zwemplekken

Officieel kent de stad maar een beperkt aantal zwemplekken, zoals de Nieuwe Meer en de Gaasperplas, waar Waternet de waterkwaliteit in de gaten houdt en zwemmen het vaarverkeer niet verstoort. Toch wordt er ook gezwommen op onofficiële plekken, zoals in de Amstel.

"Formeel gezien hebben we geen enkele verantwoordelijkheid, maar we houden wel toezicht," zegt Jasper Smienk van Roeicentrum Berlagebrug, die de afgelopen drie jaar het aantal zwemmers voor zijn deur zag toenemen. "Die zwemmers zijn superleuk, we gaan binnenkort kijken of we ze meer kunnen bieden."

Smienk is niet de enige die graag zwemmers ziet: in samenwerking met de gemeente werkt Waternet actief aan het verbeteren van de zwemplekken, zoals in de Sloterplas. Op 4 juni werd de nieuwe zuidwestoever tegenover theater De Meervaart geopend: er kwam een nieuwe kade met trappen en meer ruimte om te recreëren.

In de weken daarna volgde de noordoever, waar het strand aan de Varkensbaai aanzienlijk wordt verbreed. Petra Klap, woordvoerder van Nieuw-West: "Voorheen was er vrij weinig te doen rond de Sloterplas. Het is de bedoeling dat dat verandert: het moet een grootstedelijk recreatiegebied worden, met wandelroutes en horeca."

Een probleem van de Amsterdamse meren in de stad is het voortdurende gevaar van blauwalg in de zomer. Mensen die willen zwemmen kunnen de actuele algenstand checken op zwemwater.nl.

Grachten
In de grachten mag officieel niet worden gezwommen, omdat dat vaarwegen zijn. Volgens Daniëlle van Gerven gebeurt het wel, maar zijn mensen zich niet altijd bewust van het potentiële gevaar van een duik in de gracht:

"Jaarlijks vist Waternet 12.000 fietsen uit de gracht en dagelijks 3500 kilo afval." Grachtplonzen op eigen risico dus.

Andere zomerse activiteiten in de stad

- Wijn drinken op het terras
- Of bekijk onze Zomerkaart

14 zwemplekken in Amsterdam

1. Berlagebrug
Vanaf Roeicentrum Berlagebrug duik je de Amstel in. Oppassen voor boten en onderstroom, maar wel plek om te zonnen. Als het Roeicentrum sluit, gaat het zwemmen door bij het terras van Café Hesp.

2. Sloterplas
De zuidwestoever van de Sloterplas heeft de afgelopen maanden een metamorfose doorgemaakt. Op de nieuwe trappen loop je zo het water in. Vanaf juli wordt ook het strand aan de noordoever verbreed, zodat er ruimte is voor foodtrucks.

3. Gaasperplas
Vanuit het centrum met de metro zit je er in een wip: het Gaasperpark. Openluchtzwemmen voor beginners: douches en wc's, een zonneweide, een langgerekt strand en horeca.

4. De Nieuwe Meer
Zwemmen in schoon water met uitzicht op de skyline van de Zuidas. Verschillende strandjes, sommige wat meer verstopt dan andere.

5. De Hoge Dijk
Rustig recreatiegebied tussen het AMC en Abcoude. Grote plas met een strand en afgebakend zwemgedeelte. Ook is er 'de Speelsloot' voor jonge kinderen: een ondiepe speelvijver met een strandje.

6. 't Twiske
Maar liefst tien zwemplekken telt dit natuurgebied ten noorden van Amsterdam. Prima te doen met de fiets, zeker voor mensen uit Noord.

7. Bogortuin
Groot grasveld op het Java-eiland, naast de Verbindingsdam. Zwemmen met uitzicht op Zeeburg, zonnen tussen de huizen.

8. Diemerpark
Rustiger dan het nabijgelegen Blijburg, ook deze plek is onderdeel van de pilot met toiletwagens.

9. Blijburg aan Zee
Geliefd zandstrand op de kop van IJburg. Restaurant Blijburg voorziet in lunch, borrel en diner. In het weekend vaak muziek.

10. Durgerdammerdijk
Plonzen vanaf de steigers te midden van de boten en de mooie pandjes van Durgerdam. Geen toezicht.

11. Ouderkerkerplas
Een stuk fietsen, maar wel mooi. Zowel een zandstrand als een groenstrand. Bij pipowagen Gewoon Geluk kun je koffie of bier, patatas bravas en tosti's halen.

12. Borneokade
Op eigen risico duik je hier vanaf een steiger de Entrepothaven in. Centraal gelegen, maar geen voorzieningen.

13. Omval
In de bocht van de Amstel, vlakbij Thuis aan de Amstel, kun je zo het water in via een trap. Op het naastgelegen grasveld is goed toeven en de plek is goed te bereiken met fiets en openbaar vervoer.

14. Park Schinkeleilanden
Achter het Olympisch Stadion ligt een groene oase. Een enorme heuvel gras waar je kunt picknicken en zonnebaden. Zwemmen kan ook, vanaf een van de houten steigers, in het Olympiakanaal of de Schinkel. Wel oppassen daar, want er komen behoorlijk grote schepen voorbij.

Mocht je liever in chloorwater dan in natuurwater willen zwemmen, bekijk dan hier onze lijst van buitenbaden in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden