LIJSTJE
14 dingen die ze in Rotterdam wél hebben
We ontkomen er niet aan. Soms, bij hoge uitzondering, wint 010 het toch van 020. Daarom: 14 dingen die ze in Rotterdam wél hebben.
1. De laatste Nederlandse Europacup
De volste prijzenkast staat uiteraard in Amsterdam, maar de laatste Europese beker die door een Nederlandse voetbalclub is gewonnen, vind je toch echt in Rotterdam. Op 8 mei 2002, zeven jaar na de laatste Europese prijs voor Ajax, won Feyenoord de Uefa Cup dankzij een 3-2 overwinning op Borussia Dortmund.

2. Een brug naar Noord
In Amsterdam wordt er vooral over gepraat, in Rotterdam hebben ze ’m al: een brug naar Noord. De Luchtsingel is een houten voetgangersbrug die sinds 2012 het gebied rond het Hofplein verbindt met Rotterdam-Noord. De Luchtsingel is 350 meter lang en laat dat nou ongeveer de afstand zijn tussen CS en Amsterdam-Noord. Daar zit wel water tussen, terwijl De Luchtsingel enkel asfalt overbrugt.

3. Jules Deelder
Jules Deelder is de nachtburgemeester van Rotterdam. Wie de nachtburgemeester van Amsterdam is? In elk geval niet Jules Deelder.

4. Ademruimte
Amsterdam heeft meer inwoners op minder oppervlakte en ontvangt jaarlijks een grotere groep toeristen dan Rotterdam. Zelfs Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, vond het ‘misschien wel te druk’ bij de tentoonstelling Late Rembrandt. Wie vrijuit wil ademen, gaat dus naar Rotterdam, waar je in het Kralingse Bos niet continu op je hoede hoeft te zijn voor slingerende toeristen op een huurfiets.

5. Hennie van der Most
Hennie van der Most komt niet uit Rotterdam, maar hij heeft er wel zijn plek gevonden. In 2017 wil de ondernemer Speelstad Rotterdam openen bij een voormalige verbrandingsoven in Rotterdam-Zuid, met onder andere de langste glijbaan ter wereld (600 meter). Elders in de stad wordt trouwens net zo’n groots plan uitgewerkt: stichting RiF010 ambieert voor 2016 een kunstmatige golf om op te surfen, op een steenworp afstand van de Koopgoot.

6. Hufterboetes
Na een zomers dagje in het Vondelpark verzocht de Amsterdamse Partij van de Ouderen in april om een verdubbeling van de zwerfafvalboetes, maar in Rotterdam zijn ze al een stapje verder. Wethouder Joost Eerdmans kondigde daar recentelijk een ‘hufterboete’ aan. Wie in de toekomst afval op straat gooit, kan een rekening krijgen van maximaal 420 euro: drie keer het huidige boetebedrag.

7. Schorem
Rotterdam is de bakermat van de baard. De barbiers van Schorem horen bij de trendsetters: sinds 2011 knippen (‘haarsnijden’) en scheren ze dat het een lieve lust is. Zelfs het gekrulde snorretje kan weer.

8. Ahmed Aboutaleb
Niet iedereen was bij zijn aantreden enthousiast en hij kwam onder zware druk te staan door de rellen bij Hoek van Holland (2009), maar tegenwoordig twijfelt niemand meer aan Ahmed Aboutaleb. Zeker niet sinds begin dit jaar, toen hij sympathisanten van terroristen adviseerde op te rotten uit Nederland. Duidelijkheid, daar houden ze wel van in Rotterdam. Toegegeven, Amsterdam heeft ook een populaire burgemeester. Maar er kan er maar één de populairste zijn.

9. Een Ballentent
Amsterdam heeft 8 Michelinsterren meer dan Rotterdam, maar Amsterdam heeft niet De Ballentent: een heerlijk krakkemikkig houten tentje aan de Maas waar de bal gehakt koning is.

10. Rem Koolhaas
Dat grootste hotel van Nederland dat bij de RAI komt? Het is ontworpen door OMA, het Rotterdamse architectenbureau van de in Rotterdam geboren Rem Koolhaas. Voordat hij dit klusje kreeg, was Koolhaas onder andere verantwoordelijk voor De Rotterdam, een majestueus gebouw aan de Maas, schuin tegenover De Ballentent. De tegenstelling kan bijna niet groter zijn.

11. De Erasmusbrug
Zie 13.

12. De Markthal
Zie 13.

13. Het nieuwe Centraal Station
Drie extra redenen om Rotterdam de architectuurstad van Nederland en ver daarbuiten te noemen. The New York Times en reisgids Rough Guide hadden dat vorig jaar al door en zetten de stad mede daarom op hun tiplijstjes.

14. Kabouter Buttplug
En dat is prima, houden zo dus.

Door: Rob van Leeuwen