14 bekende Nederlanders over de 'Verlosser'

25 april 2012 werd Johan Cruijff 65 jaar. Het Parool bevroeg destijds 14 bekende Nederlands over 'de Verlosser' en zijn legendarische status.

Redactie
Vreugde bij de Ajaxieden na een doelpunt van Cruijff (l) in 1968. Beeld anp
Vreugde bij de Ajaxieden na een doelpunt van Cruijff (l) in 1968.Beeld anp

Wilfred Genee (44) presentator
"Ik heb hem volgens mij acht keer ontmoet en nog steeds vind ik het elke keer indrukwekkend om hem mee te maken. Hij heeft een openheid die je bij Louis van Gaal niet ziet. Zijn toegankelijkheid past eigenlijk niet bij een wereldster."

Victor Reinier (48) acteur
"Ik wil Cruijff zijn' zeiden we vroeger meteen bij het voetballen. Als klein jongetje was hij mijn held van Ajax. In mijn woonkamer heb ik een grote foto van Cruijff hangen waarop hij een hand geeft aan Marco van Basten."

Willeke Alberti (67) zangeres
"Met mijn vader ging ik altijd naar Ajax toe. De band tussen mijn vader en Johan was altijd zeer hecht. Ik krijg elke keer weer een warm gevoel als ik hem zie. Ik heb grote bewondering voor hem. Helaas zie ik hem de laatste tijd wat minder, maar hij heeft een speciaal plaatsje in mijn hart."

Jack Spijkerman (63) presentator
"Cruijff is een icoon van de voetbalsport en clubs mogen zich in de handen knijpen als hij technisch advies komt geven. Hij moet zich echter niet bemoeien met organisatorische zaken, want dat heeft andere Ajaxiconen de kop gekost."

Frans Derks (81) oud-scheidsrechter
"Ik heb een keer of veertig een wedstrijd van hem gefloten en heb hem nooit een smerige overtreding zien maken. Cruijff was aardig en correct. Hij was zó goed dat ik soms geneigd was hem applaus te geven wanneer hij weer een stunt uithaalde."

Martin Koolhoven (43) filmmaker
"Ik ben een echte cruijffiaan en grotendeels steun ik de acties van Cruijff. Maar dat wil niet zeggen dat ik overal achter sta. Hij heeft de laatste tijd ook wel een hoop rare dingen gedaan. Soms drijft hij de zaken te veel op de spits."

Nelly Frijda (75) actrice
"God, ik weet niks van voetbal. Ik herinner me Cruijff vooral als voetballer uit de jaren zeventig en toen vond ik het een heel leuke, open en charmante jongen. Niet in de zin dat ik hem echt aantrekkelijk vond, maar wel gewoon een leuke jongen."

Kluun (48) schrijver
"Mijn beste herinnering is de terugkeer van Cruijff als voetballer bij Ajax. Alle stadions waar hij speelde, waren uitverkocht. Het Cruijffeffect, ongekend: dat kon alleen hij. Als trainer gaf hij in 1987 de club de glorie van de jaren zeventig terug met de eerste cup sinds veertien jaar, je kon weer smullen van Ajax."

null Beeld anp
Beeld anp

Wim Pijbes (50) directeur Rijksmuseum
"Ik koester nog steeds de beelden van Cruijff uit het verleden, ik ben niet voor niets museumdirecteur. Voor mij is Johan Cruijff een fenomeen, met alles wat daarbij hoort."

Stanley Brard (53) opleidingen Feyenoord
"Ik wilde graag naar een andere club, want ik maakte in 1983 niet zo veel speelminuten bij Feyenoord. Maar toen ik hoorde dat Johan naar Feyenoord kwam, besloot ik toch maar te blijven. Dat wilde ik wel meemaken. Hij denkt echt twee stappen sneller dan wij, gewone mensen, denken. Dat bleek toen wel."

Janneke van der Horst (30) columnist
De Cruijff die ik heel graag had willen meemaken, is de Cruijff op een foto in de kamer van David Endt. Onderaan de foto komt iemand in met twee benen, maar Cruijff zweeft daar al boven, geheel ontspannen, niet te raken, hij lijkt alleen maar bezig met de bal, zijn bal."

Frans van Gestel (47) filmproducent
"Als voetballer, als trainer, ik zou haast zeggen als denker is Cruijff ontzettend belangrijk geweest voor het Nederlandse voetbal. Hij is een vernieuwer. De rol van Cruijff als Nederlands exportproduct kan niet onderschat worden. Maar hoe hij zich de laatste tijd bij Ajax manifesteert, is zeer teleurstellend."

Peter Beense (48) volkszanger
"Cruijff is één en al Ajax. Hij is een voorbeeld van inzet en kan in zijn eentje een heel team op sleeptouw nemen. Jammer wat er momenteel gebeurt; dat hij niet echt de kans heeft gekregen om wat van Ajax te maken."

Frank Lammers (40) acteur
"Deze man heeft zo veel verstand van voetbal. Ik heb een keer een aanvalstheorie die ik van hem hoorde getoetst bij mijn eigen voetbalteam, en ja: zijn theorie klopte. Hij zit echt diep in het voetbal. Als trainer is hij bij PSV welkom, zeker. Geweldig. De uitvinder van het totaalvoetbal. Wat een man."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden