14 ambtenaren Zaanstad hebben integriteit geschonden

Veertien ambtenaren van de gemeente Zaanstad hebben in 2015 en 2016 de integriteit geschonden. Elf van hen zijn daar ook voor bestraft. Dat blijkt uit informatie die door Het Parool is opgevraagd.

Rasit Elibol
De gemeente Zaanstad voert actief beleid tegen ongewenst gedrag van het personeel Beeld anp
De gemeente Zaanstad voert actief beleid tegen ongewenst gedrag van het personeelBeeld anp

In drie gevallen is de ambtenaar ontslagen. Het gaat daarbij om een medewerker die betrokken was bij een strafbaar feit, een medewerker die 'oneigenlijk gebruik' heeft gemaakt van het informatiesysteem en om een geval van belangenverstrengeling.

In de overige zaken zijn minder zware sancties opgelegd, zoals voorwaardelijk ontslag en inhouding van een half maandsalaris wegens het aannemen van fooien. Een ander kreeg functie- en salarisverlaging na wangedrag in privétijd. Een schriftelijke berisping volgde voor een ambtenaar die partij was bij een buurtruzie.

Valse melding
Voor privégebruik van de dienstauto moeten twee medewerkers alsnog een afdracht betalen aan de belastingdienst. Een ambtenaar die een valse melding deed, is schriftelijk berispt en moest tijdelijk andere taken verrichten.

In drie gevallen was de overtreding het gevolg van onwetendheid en volgde geen sanctie. Dit ging bijvoorbeeld om bovenmatig dataverbruik met de diensttelefoon. Daarnaast waren er in 2015 en 2016 nog zes meldingen van integriteitsschendingen waarbij onderzoek niet leidde tot bewijs.

De gemeente Zaanstad telt 1200 ambtenaren. Ze voert actief beleid tegen ongewenst gedrag van het personeel, om te voorkomen dat de integriteit van de overheid ter discussie komt te staan. Bestuurders onderschrijven dit als zij aan het werk gaan. Nieuwe ambtenaren moeten een ambtseed afleggen en volgen trainingen over morele oordeelsvorming.

Melding
Naast deze aandacht voor preventie stimuleert de gemeente haar personeel om melding te doen. "Doel van dit beleid is dat schendingen worden gemeld en dus kunnen worden onderzocht, ervan kan worden geleerd en ook dat een maatregel kan worden opgelegd."

"In de afgelopen jaren is gebleken dat aandacht voor dit aspect van integriteit meldingen oplevert. Deze worden onderzocht, als een integriteitsschending wordt aangetoond, dan beslist de directeur over een maatregel na juridisch advies."

Onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen kan Zaanstad intern uitvoeren of in samenwerking met bureau integriteit van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden