Update

14,5 jaar voor moord op Van der Bijl

De zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak van de vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
De zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak van de vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank heeft vanmorgen zware straffen opgelegd aan vier mannen die betrokken waren bij de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Schutter Dwight S. (28) en zijn helper Remy H. (23) kregen allebei 14,5 jaar celstraf.

De rechtbank vindt eigenlijk straffen van zestien jaar cel voor de hoofdverdachten redelijk, zoals justitie had geëist, maar haalt daar anderhalf jaar van af omdat de voorbereiding van het strafproces zo lang heeft geduurd dat 'de redelijke termijn' is overschreden.

Thomas van der Bijl, een belangrijke getuige in het proces tegen Willem Holleeder, werd in de ochtend van 20 april 2006 met zeven kogels doodgeschoten terwijl hij zijn café De Hallen aan het schoonmaken was, in Amsterdam-West.

De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze zich voor 60.000 euro hebben laten inhuren voor de koelbloedige liquidatie van een slachtoffer dat ze niet kenden, dat dood moest om redenen waarvan de daders geen idee hadden.

Dwight S. en Remy H. hebben in de ogen van de rechtbank 'totaal geen respect getoond voor het leven van een ander'. De liquidatie is 'zeer schokkend' en reden voor een zeer hoge straf, oordeelt de rechtbank, die daarmee een voorschot neemt op de straffen die volgend jaar in het grote liquidatieproces zullen worden opgelegd.

Dwight S. heeft bekend dat hij Van der Bijl heeft doodgeschoten, maar zegt dat hij niet anders kon omdat hij en zijn familie bij weigering zelf zouden worden vermoord. Remy H. heeft toegegeven dat hij tijdens de moord op de uitkijk stond en dat hij de omgeving eerder ook mee had verkend, maar hij zegt niet te hebben geweten dat Van der Bijl zou worden geliquideerd. De rechtbank verwerpt hun verweren. Dat Remy H. niet van het moordplan zou hebben geweten, noemt de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig'.

Alex de B. (30) en Nico H. (48), die de moord voorbereidden maar uiteindelijk afhaakten, kregen respectievelijk 4,5 jaar en 474 dagen cel.

Justitie beschouwt de bekende crimineel Fred R. als tussenpersoon die de uitvoerders de moordopdracht gaf. R. komt later voor de rechter, tijdens het grote liquidatieproces dat vanaf januari gepland staat. Het vermoeden dat topcrimineel Willem Holleeder en zijn rechterhand Dino Soerel de daadwerkelijke opdrachtgevers waren, kan het openbaar ministerie vooralsnog niet hard maken. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden