13e plaats voor koks Ciel Bleu bij Bocuse d'Or

De Nederlandse deelnemers aan de prestigieuze internationale gastronomische wedstrijd Bocuse d'Or hebben de finale niet gehaald. Chef Lars Drost (25 jaar) en commis (leerling-kok) Mike Klaassen (19 jaar) van Ciel Bleu Restaurant (twee Michelinsterren) in Amsterdam, bleven steken op plek 13.

Lars Drost en Mike Klaassen Beeld Schuim
Lars Drost en Mike KlaassenBeeld Schuim

De wedstrijd wordt wel de Olympische Spelen voor koks genoemd.

De Nederlanders werkten 5 uur en 35 minuten aan een vegetarisch restaurantgerecht en een presentatieschaal. In het vegetarische gerecht moest kaas uit de Italiaanse regio Piëmont worden verwerkt en een 'geheim' ingrediënt dat zestien uur voor de wedstrijd werd bekendgemaakt: spaghetti.

Onder anderen de Belgische chef Lode de Roover, van restaurant Fleur de Lin, en commis Piet Vande Casteele zijn wel door naar de finale, in januari volgend jaar. Daaraan doen koks uit tien landen mee: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Frankrijk, België, Zwitserland, Hongarije, IJsland en Italië.

De wedstrijd bestaat sinds 1986. Grondlegger is de beroemde Franse topkok Paul Bocuse. Elke twee jaar strijden koks uit 24 landen om de titel. Paul Bocuse overleed in januari dit jaar op 91-jarige leeftijd. Hij had meer dan vijftig jaar lang drie Michelinsterren en vormde de inspiratiebron voor generaties koks.

Lees ook: Culinaire fetisjisten in een toernooikeuken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden