Update

13 gestolen examens op Ibn Ghaldoun moeten opnieuw

Op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun zijn 13 examens gestolen. Alle leerlingen die op deze school een gestolen examen hebben gedaan, zullen dit opnieuw moeten doen. Dat meldde staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag in de Tweede Kamer. Inclusief het vwo-examen Frans dat in mei al gestolen bleek, staat de teller nu op 14 ontvreemde eindtoetsen.

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Beeld anp
De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.Beeld anp

De gevolgen voor leerlingen elders in het land lijken vooralsnog beperkt. Een deel van de vmbo'ers, diegenen met het gestolen examen economie in hun pakket, krijgen pas donderdag de uitslag in plaats van woensdag.

De Inspectie voor het Onderwijs zal woensdag om 17.00 uur definitief besluiten of donderdag de overige examenuitslagen bekend zullen worden gemaakt. Dekker benadrukte dat er nog geen reden is om aan te nemen dat ook de bekendmaking van die uitslagen zal worden opgeschort.

Waarde diploma
Dekker sprak van een ingrijpende maatregel, die volgens hem goed te verdedigen is. 'De waarde van het diploma moet boven alle twijfel verheven zijn', stelde hij. Politie, justitie en de inspectie zetten alles op alles om uit te vinden wat er precies is gebeurd.

Gestolen examens
In totaal zijn 9 havo-examens gestolen, drie vwo-examens en een vmbo-examen. Op het vmbo gaat het om het examen economie. Op de havo om de vakken aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde. Op het vwo gaat het om management en organisatie, biologie en scheikunde.

Drie leerlingen
Volgens Dekker zijn de examens door de politie aangetroffen tijdens huiszoekingen. Er zijn inmiddels drie leerlingen opgepakt in verband met de diefstal: twee 18-jarige havo-leerlingen en een 19-jarige vwo'er.

Volgens de staatssecretaris wordt het 'degenen die hierachter zitten zwaar aangerekend'. Hij sprak van een ernstige zaak, 'die vooral heel vervelend is voor al die leerlingen die keihard hun best hebben gedaan om hun examen te halen.'

Drama
In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het nieuws dat op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun 13 eindexamens zijn gestolen. 'Dit is de grootste examenfraude ooit. Een drama', stelde ChristenUnie-leider Arie Slob dinsdag.

Volgens PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing is 'het verschrikkelijk nieuws voor de leerlingen die hun examen over moeten doen en voor alle jongeren die nu in de rats zitten over wat er met hun examenuitslag gaat gebeuren.'

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt dat de islamitische school zo snel mogelijk de deuren moet sluiten. Volgens Beertema wordt op de Ibn Ghaldoun fout op fout gestapeld en is de maat vol nu deze examenroof er ook nog eens bijkomt.

'Heel erg sneu'
Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van Ibn Ghaldoun laat weten het 'heel erg sneu' te vinden voor de kandidaten die niet betrokken waren bij het gebeuren. Hij was zelf nog niet op de hoogte van de beslissing van de Onderwijsinspectie. 'Als dit besluit is genomen, dan heb ik mij daar maar naar te schikken.'

Desondanks is hij opgelucht dat de examens van alle andere Nederlandse examenkandidaten vooralsnog gewoon geldig blijven. 'Ik ben zeer blij dat het blijkbaar bij mijn school is gebleven. Het zou een hele grote ramp zijn als het breder zou zijn verspreid. Dit is goed nieuws voor heel Nederland.'

Tonca weet niet of de school genoeg voorbereidingstijd heeft om de kandidaten hun examens opnieuw te laten maken in het tweede tijdvak (de officiële herkansingsperiode), dat volgende week al begint. Hij belooft er alles aan te doen om nog een diefstal te voorkomen. 'U kunt aannemen dat de examens niet in dezelfde kluis komen te liggen. We hebben sowieso alle veiligheidsmaatregelen aangescherpt.'

Of de geplande diploma-uitreiking op 4 juli gewoon door kan gaan, is ook nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden