13.000 Amerikanen kregen injectie verdacht medicijn

Naar schatting 13.000 Amerikanen hebben de afgelopen tijd de steroïde-injectie toegediend gekregen die ten grondslag ligt aan een zeldzame uitbraak van hersenvliesontsteking (meningitis). Het aantal doden bedraagt nu acht, en het aantal zieken is opgelopen naar 105.

Redactie
Het verdachte geneesmiddel, geproduceerd door de New England Compounding Center (NECC) in de Amerikaanse staat Massachusetts. Beeld ap
Het verdachte geneesmiddel, geproduceerd door de New England Compounding Center (NECC) in de Amerikaanse staat Massachusetts.Beeld ap

Dat heeft een woordvoerder van de gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) maandag bekendgemaakt.

In gevaar
Het is niet bekend hoeveel van de 13.000 patiënten een besmette dosis toegediend hebben gekregen, waardoor evenmin duidelijk is hoeveel mensen in gevaar zijn.

Patiënten die de prik in de rug toegediend hebben gekregen, lopen het meeste risico. Onder de 13.000 zijn ook de mensen die het middel op andere plekken ingespoten kregen, zoals knieën en schouders. De CDC neemt aan dat zij vrijwel geen kans lopen op besmetting.

Achtste sterfgeval
Het achtste sterfgeval werd maandag gerapporteerd in de staat Tennessee. Daar worden ook de meeste besmettingen gemeld, gevolgd door Michigan, Virginia, Indiana, Florida, Maryland, Minnesota, North Carolina en Ohio.

Het besmette medicijn is afkomstig van een fabrikant in de staat Massachusetts, de New England Compounding Center (NECC). De verdachte partij van in totaal 17.700 verpakkingen is in de VS over 23 staten gedistribueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden