126.000 mensen tekenen Irak-petitie

DEN HAAG - Meer dan 126.000 Nederlanders hebben hun handtekening gezet onder een oproep voor een parlementaire enquête naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.De burgerbeweging Openheid over Irak (OOI) trok daarvoor honderd dagen het land in. De organisatie verzamelt nog verder en hoopt er dinsdag 130.000 te kunnen aanbieden.

Op 3 juli wil Martijn de Rooi namens de OOI de petitie overhandigen aan voorzitter Yvonne Timmerman-Buck van de Eerste Kamer. De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Femke Halsema (GroenLinks) en Bart Griffioen van de coalitie Stop de Oorlog zullen daarbij zijn.

De OOI heeft ook de fractievoorzitters en de senatoren die het woord voeren over Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking uitgenodigd voor de aanbieding, die symbolisch om vijf voor twaalf plaatsvindt. De vaste commissie in de senaat buigt zich op 3 juli over mandaten van toekomstige missies en betrokkenheid bij conflicten.

De actievoerders wenden zich tot de Eerste Kamer, omdat in de Tweede Kamer steeds te weinig steun is geweest voor zo'n onderzoek. De Eerste Kamer mag een onderzoek houden naar de Nederlandse steun voor de oorlog in Irak. Premier Jan Peter Balkenende heeft eerder gezegd dat het de Senaat vrij staat zo'n besluit te nemen.

De drie regeringsfracties in de Tweede Kamer hebben afgesproken dat zo'n onderzoek er niet komt, maar die afspraak is niet bindend voor de Senaat. Vooral voor de PvdA is dat cruciaal. De PvdA is al jaren voorstander van zo'n parlementair onderzoek, maar kreeg in de kabinetsformatie haar coalitiegenoten CDA en ChristenUnie niet mee. Overigens zal in de Eerste Kamer, ook met de PvdA, naar verwachting geen meerderheid zijn van voorstanders. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden