1200 kinderen wachten op opvang

AMSTERDAM - Zeker twaalfhonderd Amsterdamse kinderen wachten nog op een plek op de buitenschoolse opvang. Gebrek aan goed personeel en geschikte ruimten zorgen dat de wachtlijsten lang blijven.Basisscholen zijn sinds augustus 2007 verplicht voor en na schooltijd opvang aan te bieden. Veel scholen hebben daartoe contracten afgesloten met aanbieders van kinderopvang. Maar dat wil niet zeggen dat ook iedereen een plaats heeft.

Volgens Antoinette Kat van het project Dagarrangementen en Combinatiefuncties, zijn de wachtlijsten sinds begin van dit schooljaar meer dan gehalveerd. Er is opvang bijgekomen in tijdelijke noodlokalen, scholen hebben ruimten opengesteld en er zijn nieuwe locaties geopend.

Hoeveel kinderen nu nog op de wachtlijst staan, is moeilijk vast te stellen. Veel ouders schrijven hun kinderen bij verschillende opvangorganisaties in. De wachtlijst zou volgens Kat zijn geslonken van circa 1900 naar zevenhonderd kinderen, maar alleen aanbieder Combiwel zegt al 628 kinderen in het bestand te hebben die op een plaats wachten. Combiwel biedt opvang aan in Noord, Oud-West en Oud-Zuid. Partou, dat in zes andere stadsdelen kindercentra heeft, spreekt ook over zo'n zeshonderd wachtenden. Naast Partou en Combiwel zijn nog diverse andere grote en kleine opvangorganisaties actief.

De Jordaan, de Oostelijke Eilanden en IJburg hebben het grootste opvangprobleem, maar ook in Oud-Zuid en Noord is het moeilijk een plek te bemachtigen. ''Het betekent in de praktijk meestal dat vaders en moeders hun werktijden aan de schooltijden moeten aanpassen,'' zegt Antoinette Kat. Het project Dagarrangementen en Combinatiefuncties van scholen, opvangorganisaties en stadsdelen, helpt het aantal plaatsen uit te breiden. Zo zijn onlangs afspraken gemaakt over de huur die opvangorganisaties aan scholen moeten betalen voor ruimte. Sommige scholen rekenden zich rijk en vroegen veel te veel geld. Datzelfde probleem doet zich ook nog voor bij leegstaande kantoorruimten. ''Het beeld van de vastgoedambtenaren is, dat de opvangorganisaties veel geld hebben omdat ze commercieel zijn. Maar dat klopt niet.''

Om de investering van een dure verbouwing terug te verdienen, willen de opvangorganisaties de zekerheid dat zij drie jaar tegen een gunstig tarief in een leeg kantoor kunnen blijven. Maar die toezegging willen de verhuurders meestal niet geven.

Klaslokalen na school gebruiken kan ook niet zomaar. Uit angst voor boetes verloopt de uitbreiding van de opvang moeizaam. De GGD en brandweer stellen aan naschoolse opvang andere eisen. Thérèse Burgers van kinderopvang Combiwel: ''Dan moeten onze mensen elke keer eerst alle tafeltjes, stoeltjes en gevaarlijke materialen uit de klas halen. Dat is geen doen.'' En zo mogen schoolgaande kinderen na drie uur niet knutselen en spelen in de ruimte waar

's ochtends de peuters rondlopen.

Als er al ruimte is, ontbreekt het de bedrijven vaak aan goed personeel. Pedagogische medewerkers zijn moeilijk te vinden. Advertenties leveren nauwelijks reacties op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden