12 doden bij aanslag kerstmarkt Berlijn

Op de Breitscheidplatz in het hart van Berlijn zijn dinsdagavond twaalf doden en rond de vijftig gewonden gevallen, onder wie een aantal zwaargewonden, nadat kort na 8 uur een vrachtwagen met grote snelheid zigzaggend over een kerstmarkt was gereden.

Jan Pieter Ekker

Onder de slachtoffers zijn ook enkele toeristen, maar geen Nederlanders.

De gevluchte bestuurder is later in de buurt van de Breitscheidplatz aangehouden, het zou gaan om een man met een Pakistaanse achtergrond, die in februari als vluchteling naar Duitsland is gekomen.

Chauffeur
In de cabine van de Poolse vrachtwagen werd het lijk gevonden van een tweede man. Poolse media meldden echter dat het om de oorspronkelijke chauffeur gaat; de eigenaar van het transportbedrijf uit Dantzig zou tegen een Pools radiostation hebben verklaard dat de Scania in Italië is vol geladen met 2,5 ton staal en in Berlijn is gestolen.

Hij had 's middags nog contact gehad met de chauffeur - zijn neef -, die zou hebben gezegd dat hij zich 'in een zeer gevaarlijke situatie' bevond.

De Duitse autoriteiten reageerden geschokt maar voor het overgrote deel zeer terughoudend; tot laat op de avond werd van een 'incident' gesproken en niet van een aanslag. Alleen Marcus Pretzell, leider van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hield Bondskanselier Angela Merkel direct verantwoordelijk: "Dit zijn Merkels doden", twitterde de politicus.

Kerst
CDU-politicus en advocaat Wolfgang Bosbach nam ook geen blad voor de mond: "De aanslag getuigt niet alleen van een enorme brutaliteit en heeft verwoestende gevolgen, ook door de enorme symbolische waarde, omdat het een paar dagen voor Kerst is en middenin de Duitse hoofdstad, te midden van vrolijke en rustige mensen.

De boodschap is duidelijk: het maakt niet uit waar, het maakt niet uit hoe; we kunnen toeslaan op elk gewenst moment." Merkel heeft nog niet officieel gereageerd, wel staat haar Facebookpagina op zwart.

De Breitscheidplatz ligt in het hart van de City-West in Charlottenburg, tussen twee drukke doorgaande wegen: de Budapester Straße en de as Kurfürstendamm - Tauentzienstraße. Midden op het plein staat de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche - deels ruïne, deels nieuwbouw en een van delandmarks van Berlijn. De Kerstmarkt is een zeer populaire attractie, zowel voor Berlijners als voor toeristen.

Aanwijzingen
Er zijn momenteel in Berlijn nog veel meer kerstmarkten, ook grotere. Of die open blijven of beter worden bewaakt, is nog niet bekend. Er waren volgens de autoriteiten geen concrete aanwijzingen voor een aanslag. Omdat na de aanslag in Nice op 14 juli j.l, waarbij 84 doden vielen, de populaire Duitse kerstmarkten wel als risico werden beschouwd, waren er volgens de politie wel maatregelen genomen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden