112 jaar oud Café 't Sluisje in de verkoop: 'We zijn er klaar voor'

Al 112 jaar zit de kroeg in de familie. Maar er komt een eind aan de familietraditie van Café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk. Vanaf woensdag staat het kroegfenomeen uit Amsterdam Noord op Funda.

Steffi Posthumus
Het café is gesitueerd in een pand uit 1565, een van de oudste panden uit Nieuwendam. Beeld Café t Sluisje
Het café is gesitueerd in een pand uit 1565, een van de oudste panden uit Nieuwendam.Beeld Café t Sluisje

Ze liepen al een tijdje met het idee van de verkoop, maar telkens ebte het weer weg, vertelt Lisa de Ruijter. Nadat haar vader in 2001 verongelukte, nam ze samen met haar zus Eva en moeder Anne-Karin de zaak over. "Mijn zus en ik studeerden destijds nog. Zij psychologie, ik rechten. Die studies hebben we afgemaakt, maar daarna zijn we in het café gaan werken en nu zijn we alweer vijftien jaar verder."

Met heel veel plezier, benadrukt ze. "Maar sinds de kinderen geboren zijn, nu zo'n vier jaar geleden, spookte het wel eens door ons hoofd om te stoppen." Tot nu toe wogen de voordelen telkens zwaarder: "Het is een prachtig pand op een mooie locatie, het loopt fantastisch en we hebben het naar ons zin," vervolgt de Ruijter. Toch was het afgelopen zomer zover: "We waren er alle drie klaar voor een punt achter te zetten. Mijn zus en ik met het oog op de kinderen en mijn moeder gaat met pensioen."

Emotioneel
De buurt weet het sinds een aantal weken. "Er zijn zoveel mensen die al jaren bij ons komen, we hebben het plan aan een paar van het verteld. Dan verspreidt het nieuws zich al snel. De meesten vinden het jammer, maar iedereen begrijpt het." Ook het personeel moest even slikken. "Die waren wel verbaasd en emotioneel."

Het team is dan ook een van de dingen die Lisa de Ruijter het meest zal gaan missen. "We hebben een heel leuk team, met een stuk of zeven medewerkers. Sommige van de meiden die hier werken zijn 26 en werken hier al tien jaar. Die ga ik enorm missen. En de gasten, de mensen die we in de loop der jaren hebben ontmoet. Ik werk hier niet alleen al twintig jaar, ik woon hier ook al mijn hele leven."

Verandering
Voor Lisa de Ruijter betekent dat de verkoop daarom niet alleen een punt achter het café maar ook haar woning. "We verkopen het gehele pand, dus ook de werkruimtes boven het café en de woning erbij. Ik zou er wel kunnen blijven wonen, maar nee, als we dan toch zo'n grote stap zetten, dan ook helemaal weg."

Wat voor partijen er op het pand af zullen komen, weet ze niet. Eisen aan een nieuwe uitbater zijn er ook niet. "Het is natuurlijk al jaren een bruin café en ik denk dat het pand daar ook wel toe uitnodigt. Het ziet er niet uit als een hippe lounge plek. Maar ik ga ook niet eisen dat de opvolger het doet zoals wij het hebben gedaan. Een totaal nieuw plan is misschien wel heftig, maar verandering is ook goed."

1900: Lisa's grootouders, Gerrit en Anna de Ruijter, kopen het pand aan de Nieuwendammerdijk.
1904: Oprichting Café 't Sluisje, vernoemd naar het Nieuwendammersluisje, een van de oudste sluizen van de stad.
1952: Familie Meyer neemt de goodwill en inventaris tijdelijk over.
1977: Lisa's vader en oom, Berry en Hein de Ruijter kopen het café terug.
1984: Berry de Ruijter koopt broer Hein uit en gaat samen met zijn vrouw Anne-Karin verder.
2001: Anne-Karin, Eva en Lisa nemen het café na het overlijden van Berry over.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden