Plus

11 Amsterdamse podcasts voor tijdens de zomer

Niets lekkerders dan waar en wanneer je maar wilt naar de radio luisteren. Elf Amsterdamse podcasts voor de zwoele zomeravond.

Misha Melita
Wetenschapspodcast radio Swammerdam. Beeld -
Wetenschapspodcast radio Swammerdam.Beeld -

1. Amsterdam Comedy Podcast
'Serious interviews with funny people' is de slogan van de Amsterdam Comedy Podcast. Oprichters zijn de Amerikaanse grappenmakers Jonathan Groubert en Greg Shapiro en de gesprekken gaan over de achterkant van comedy.

Openhartig wordt besproken wat de kern van het vak is, bloedserieus, en recentelijk schoof comédienne Dana Alexander aan om te vertellen over haar ervaringen met racisme en seksisme. Toch valt er vaak genoeg wél wat te lachen, bijvoorbeeld in de aflevering met John Robertson, die zich afvraagt waarom al zijn vriendinnen hem voor een vrouw verlaten.

Luister via: iTunes of Soundcloud (Engelstalig)

Amsterdam Comedy Podcast Beeld -
Amsterdam Comedy PodcastBeeld -

2. De derde verdieping

"Dit is toch een verdomd goed gesprek," zeiden Amsterdamse vrienden Gerben Bruinsma en Jan-Hermen Ploeg tegen elkaar op een avond in een bar. Hun goede gesprekken wilden ze anderen niet onthouden en zo werd podcast De derde verdieping geboren, een 'tweewekelijkse podcast voor Amsterdamse millennials'.

Veel meer dan een kroeggesprek tussen vrienden met wat liedjes tussendoor is De derde verdieping niet en dat is toch verbazingwekkend vermakelijk. Belangrijke vragen als 'kun je vermoord worden door je kat?' (spoiler: ja, het kan) worden besproken met experts, maar ook meer puberale vragen als 'hoe moet je zoenen?' komen aan bod.

Luister via: www.derdeverdieping.nl

3. Man met de microfoon

Man met de microfoon alias Chris Bajema rijdt door Amsterdam-Oost in een oranje Ford Transit, op zoek naar verhalen, want 'de mooiste verhalen zijn vaak om de hoek te vinden'. Marktkooplieden, vluchtelingen en ex-gedetineerden: Bajema houdt ze zijn microfoon voor. En dat ­levert prachtige verhalen op.

Zoals over een ontroerende brief van een Irakese vluchteling (aflevering 1). Bajema wisselt de verhalen van buurtbewoners af met bijna-echte verhalen, die hij verzint en opneemt met acteurs. Het zijn kleine hoorspelen, bijvoorbeeld over een man die bij het aangeven van zijn kind bij de gemeente toch begint te twijfelen over de gekozen voornaam.

Luister via: www.manmetdemicrofoon.nl

Man met de microfoon Beeld -
Man met de microfoonBeeld -

4. Onder mediadoctoren

Waarom kijken we zo graag naar bloederige zombies op tv? Wat is de nieuwswaarde van dieren? Amsterdamse mediadoctoren Linda Duits en Vincent Crone buigen zich wekelijks over uiteenlopende mediavragen.

De twee geven hun ongezouten mening, maken een analyse en vragen altijd een expert aan te schuiven. Het programma wordt dynamisch gehouden door de toevoeging van korte reportages gemaakt door mediastudenten, zoals onlangs een hele mooie over de eerste zwarte acteur van Nederland, Donald Jones.

Tegenwoordig maken de mediadoctoren ook televisieopnames van hun show, maar de podcast blijft favoriet.

Luister via: www.ondermediadoctoren.nl

5. Glitch

Een podcast vol toekomstmuziek, maar zonder muziek. De techneuten David Linssen, Joost Holthuis en Reinier Ladan praten over 'de interactie tussen mens en machine'. Waarom de NOS gebruikmaakt van clickbait (een aas om je ergens op te laten klikken) tot de volgende stap in virtual reality.

In de nulaflevering 'O, wat is het moeilijk' hoor je de mannen het wiel uitvinden. Glitch is eigenlijk een nerdpodcast, maar dan voor iedereen.

Luister via: www.glitch.show

Glitch Beeld -
GlitchBeeld -

6. Echt Gebeurd

Ontsproten uit de breinen van komieken Micha Wertheim en Paulien Cornelisse, en bij vlagen hilarisch. Het concept is simpel: echte mensen vertellen echt gebeurde verhalen. Die zijn te beluisteren als korte podcasts, maar je kunt er ook naartoe: de opnames zijn in Toomler mét publiek.

Luisteren is heerlijk, want wat maken mensen grappige en vooral gênante dingen mee. Semibekenden als Joep van Deudekom en Erik de Jong (Spinvis) vertelden al een verhaal, en ook onze Hiske Versprille was te horen met een verhaal over Italiaanse madenkaas. Nieuw en minstens even sappig: mensen lezen voor uit hun puberdagboek. Plaatsvervangende schaamte gegarandeerd.

Luister via: www.echtgebeurd.net

7. Amsterdam Mama's

Daar zit je dan, verhuisd met je kinderen naar de stad waarvoor iedereen je waarschuwde: Amsterdam. Maar wat blijkt: het is hier heel gezellig!

Coffeeshops en kinderdagverblijven kunnen prima naast elkaar bestaan en er zijn overal speeltuinen - "And they are not all the same!" Dat moet gedeeld worden, dacht expatmoeder Emmy McCarthy en ze begon de podcast Amsterdam Mama's, waarin ze tips voor uitjes en activiteiten uitwisselt met andere expatmoeders. All -time favorite? De kinderboerderij: "A unique experience!"

Luister via: www.amsterdam-mamas.nl (Engelstalig)

Amsterdam mama's Beeld -
Amsterdam mama'sBeeld -

8. De eeuw van de amateur

Hij is al jaren radiomaker voor onder andere de VPRO, maar Botte Jellema liep nog rond met ideeën waarvoor bij de omroep geen plaats was.

Want in de ether is tijd schaars. Op internet is ruimte genoeg, dus besloot hij een podcast te maken. Het eerste seizoen is een combinatie van zijn ideeën en zijn ontdekkingstocht in podcastland. Hij interviewt er lustig op los en schijnt zo zijn licht op de toekomst van radio.

Luister via: iTunes of Soundcloud

9. Radio Swammerdam

'Wetenschap te Amsterdam' is de ondertitel van deze wetenschapspodcast gemaakt door studenten. De opnames zijn zondagochtend om elf uur - opvallend voor een studentenpodcast. Ondanks het tijdstip zijn de studenten behoorlijk scherp in hun interviews met wetenschappers van de UvA of VU over hun onderzoek.

Afgelopen seizoen liepen de onderwerpen uiteen van het gevangeniswezen tot overbevissing, en van geurwetenschap tot islamitisch feminisme. Korte columns en fragmenten brengen lucht in de afleveringen, die bijna een uur duren.

Luister via: www.radioswammerdam.nl

10. Parel Radio

Nu noemen we het podcast, maar vroeger heette dat gewoon radio. Ontstaan in het stenen tijdperk (lees: voor het internet), maar er schijnt nog altijd te worden uitgezonden. Voor wie de FM-frequenties abracadabra zijn en de fysieke radio ergens op zolder ligt te verstoffen, is er gelukkig de Parel Radio Podcast.

Daarin verzamelt Amsterdams radiocollectief Desmet elke week het mooiste uit de ether aan radiodocumentaires, af en toe aangevuld met korte interviews. Vaak ontroerende verhalen, altijd vakkundig gemaakt.

Luister via: iTunes of Soundcloud

Parel radio Beeld -
Parel radioBeeld -

11. Fast moving targets

Al in 2011, toen iedereen nog 'pod...wat...?' stamelde, zette Fast Moving Targets gesprekken online. Onder de naam Top Names interviewen Erwin Blom en Roeland Stekelenburg elke week ondernemers die op een bepaalde manier bezig zijn met digitalisering.

Van jonge honden met een studentenplatform voor het delen van samenvattingen tot bedrijven in spraaktechnologie. Top Names onderzoekt wat ondernemen in de huidige tijdgeest betekent. En zoals dat gaat met pioniers lopen ze alweer vooruit op de volgende trend: vodcast, podcast met beeld. Hou ze in de gaten.

Luister via: www.fastmovingtargets.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden