11,5 procent van beroepsbevolking in eurolanden zonder werk

De werkloosheid in de eurozone is in augustus voor de derde maand op rij uitgekomen op 11,5 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Europese bureau voor de statistiek Eurostat vandaag publiceerde. In vergelijking met augustus 2013 was wel sprake van een daling. Destijds zat 12 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden zonder werk.

Medewerkers van Amazon Duitsland staken voor een hoger loon. Beeld getty
Medewerkers van Amazon Duitsland staken voor een hoger loon.Beeld getty

De gemiddelde werkloosheid voor alle 28 landen van de Europese Unie kwam vorige maand uit op 10,1 procent. Dat is het laagste niveau sinds februari 2012. In juli was de werkloosheid 10,2 procent en in augustus 2013 was dat nog 10,8 procent.

Oostenrijk kende met 4,7 procent de laagste werkloosheid, gevolgd door Duitsland (4,9 procent). Ook Nederland zat met 6,6 procent flink onder het gemiddelde. Aan de andere kant van het spectrum verkeren Griekenland (27 procent) en Spanje (24,4 procent).

Duitsland
Het Duitse federale arbeidsbureau maakte vandaag bekend dat het aantal werklozen in Duitsland in september met 12.000 is gestegen in vergelijking met een maand eerder. Economen hadden juist geraamd dat het aantal werklozen met 2.000 zou afnemen. De grootste economie van Europa telde in september 2,92 miljoen werkzoekenden.

Oost-Duitsland
Volgens het arbeidsbureau ging het aantal werklozen in het westen van Duitsland met 13.000 omhoog, terwijl in het oosten van het land het aantal werklozen met 1.000 afnam.

ING-econoom Carsten Brzeski gaf in een reactie aan dat de Duitse arbeidsmarkt nog altijd solide is. De goede arbeidsmarkt en de sterke Duitse winkelverkopen in augustus bieden volgens hem hoop dat de Duitse economie in het derde kwartaal weer herstelt van de dip in de voorgaande periode.

Griekse schoonmakers bij de Bank van Griekenland. Beeld REUTERS
Griekse schoonmakers bij de Bank van Griekenland.Beeld REUTERS

Uitzendwerk in Nederland
In Nederland is ondertussen de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in Nederland verder gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor de uitzendsector ABU vandaag heeft gepubliceerd. Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren nam tussen 11 augustus en 8 september (week 33 tot en met 36) met 8 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.

In de technische sector steeg het aantal uitzenduren met 15 procent. In de administratieve sector was 6 procent meer werk voor uitzendkrachten, terwijl in de industriële sector 8 procent meer flexibele werkkrachten werden ingehuurd. De omzet van uitzendbedrijven steeg met 7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden