Update

11.000 aanmeldingen na online donoractie

Anita Witzier trapte maandagochtend om 9.00 de Donorweek af op de redactie van Nu.nl. Foto ANP Beeld
Anita Witzier trapte maandagochtend om 9.00 de Donorweek af op de redactie van Nu.nl. Foto ANP

AMSTERDAM - De onlineactie in de eerste twaalf uur van de Donorweek heeft ruim elfduizend ingevulde registratieformulieren opgeleverd. Twaalf bekende Nederlanders probeerden maandag vanaf 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds via Nu.nl zo veel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven.

Onder meer acteurs Tygo Gernandt en Barry Atsma, dj Giel Beelen, schrijver Kluun, zangeres Ellen ten Damme en presentator Dennis Weening probeerden via alle mogelijke communicatiemiddelen zo veel mogelijk mensen over te halen zich te registreren. Zij gebruikten onder meer Hyves, Facebook, Twitter, radiostations en de mobiele telefoon om hun doel te bereiken. Op de website van Nu.nl werd de stand bijgehouden.

Het was de eerste keer dat een nationale wervingsactie online plaatsvond. De actie was de aftrap van de Nationale Donorweek. De komende zeven dagen hoopt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zo veel mogelijk nieuwe orgaandonoren te werven.

De organisatoren hopen dat iedereen ook de daad bij het woord voegt en eind van de maand zijn handtekening zet onder het donorformulier dat bij ze op de deurmat valt en niet vergeet om het getekende formulier terug te sturen.

In Nederland moeten orgaandonoren zelf aangeven of zij willen dat hun organen na hun dood beschikbaar worden gesteld voor transplantatie. Veel omringende landen kennen een automatische donorregistratie: iedereen is orgaandonor, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen.

Enquêtes wijzen uit dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking dit een beter systeem vindt. Maar de Tweede Kamer heeft hier nog geen besluit over genomen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden