Weekendtips
10x Weekendtips: Matisse in het Stedelijk en 10 jaar Sugar Factory
Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nu eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.
FILM:
Timbuktu
Eye vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 maart, maandag 30 maart, dinsdag 31 maart en woensdag 1 april:
Abderrahmane Sissako Programma: donderdag ging de alom bejubelde film Timbuktu van de Frans-Mauretaanse filmmaker Abderrahmane Sissako in première; een meesterwerk over de bezetting van het noordelijk deel van Mali door jihadisten. Eye vertoont niet alleen deze film dagelijks meerdere keren per dag, maar vrijdag, zaterdag en maandag ook twee eerdere films van Sissako: vrijdag 27 maart om 17.15 uur La vie sur terre (foto) uit 1998, zaterdag 28 maart om 21.30 uur Bamako uit 2006 en maandag 30 maart om 16.45 uur Heremakono uit 2002.
www.eyefilm.nl
THEATER:
Made in Groningen
Stadsschouwburg vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 maart en maandag 30 maart
Made in Groningen: de Stadsschouwburg staat in het teken van Groningen met meerdere voorstellingen van de Groningse gezelschappen Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel. Zoals vrijdag 27 maart om 20.30 uur de dansvoorstelling Mechanical ecstasy van Club Guy & Roni, zaterdag 28 maart twee solo's van Marcel Hensema bij het Noord Nederlands Toneel (om 16.00 uur Mijn Ede, en om 20.30 uur Mijn tweede), zondag 29 en maandag 30 maart om 20.30 uur De twaalf gezworenen (foto) door het Noord Nederlands Toneel. Er is ook een randprogramma in de rotonde van de Stadsschouwburg.
www.ssba.nl
MUZIEK:
The Stolz Quartet
VondelCS (v/h Filmmuseum) vrijdag 27 en zaterdag 28 maart om 20.30 uur en zondag 29 maart om 14.30 uur
Alle dertien moeilijk: een theatraal concert door The Stolz Quartet en de altijd goedgebekte en humoristische acteur Michiel Romeyn, vooral bekend van Jiskefet. Romeyn legt als verteller uit waarom hij kippenvel krijgt van complexe, zeker niet altijd even 'hapklare' muziek van onder anderen Klaas de Vries, Theo Verbey, Rob Zuidam en Vanessa Lann. Alle muziek is speciaal voor dit kwartet geschreven.
www.vondelcs.nl
Hoofdstadkoor en Promenade Orkest
Muziekgebouw aan 't IJ zondag 29 maart om 15.00 uur
Het Hoofdstadkoor en het Promenade Orkest: verrassend Nederlands programma door dit koor onder leiding van Martin van der Brugge. Humor, poëzie en parodie: vier originele werken van bekende vaderlandse componisten. In Zoo Buddingh zoo heeft Herman Strategier enkele 'Gorgelrijmen' van Cees Buddingh over fantasiedieren op vrolijke muziek gezet. Piet Hein Rhapsodie van Peter van Anrooy is een speelse fantasie over het volkslied De Zilvervloot. Due madrigali van Hendrik Andriessen is een poëtisch werk over de liefde en de wijn. En de humoristische cantate De schipbreuk is een gedicht van Den Schoolmeester op muziek van Johan Wagenaar; een zeilschip vaart over zee en vergaat, maar de bemanning komt op wonderbaarlijke wijze weer thuis.
www.muziekgebouw.nl
KIND:
Zeehelden
Krakeling zaterdag 28 maart om 16.00 uur en zondag 29 maart om 14.30 uur
Zeehelden: Plan D met een spannende dansvoorstelling over de kracht van de zee. Over hoe badwater kan veranderen in een oneindige oceaan. Concept, choreografie en dans Andreas Denk, verder met o.a. Lisa Beese en Wannes de Porre , vanaf 6.
www.krakeling.nl
GAY:
I'm believe I'm Gay
Bijbels Museum tot en met zondag 14 juni
I believe I'm gay: expositie met foto's van Hadas Itzkovitch en Anya van Lit. Zij portretteerden lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele christenen, Joden, moslims, hindoes en boeddhisten; allen gelovigen. Het Bijbels Museum (Herengracht 366) is open van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur
www.bijbelsmuseum.nl
EXPOSITIES:
Alexander, Napoleon & Joséphine
Hermitage van zaterdag 28 maart tot en met zondag 8 november
Alexander, Napoleon & Joséphine: deze tentoonstelling beeldt door middel van vele kunstvoorwerpen uit de Hermitage in Sint Petersburg een verhaal uit van liefde, vriendschap en oorlog. Ook te zien is het dodenmasker van Napoleon. De Hermitage (Amstel 51) is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.
www.hermitage.nl
De Oase van Matisse
Stedelijk Museum tot en met zondag 16 augustus
De oase van Matisse: ruim honderd werken van de Franse kunstenaar Henri Matisse (1868-1954), met als topstuk zijn uitgeknipte werk La perruche et la sirène, gemaakt in 1952 en 1953. Dit is de grootste overzichtstentoonstelling van het werk van Matisse, dat ooit in Nederland is gehouden. Er hangt ook werk van tijdgenoten. Het Stedelijk Museum (Museumplein 10) is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 en donderdag tot 22.00 uur.
www.stedelijk.nl
NACHTLEVEN:
Tien jaar Sugar Factory
Sugar Factory tot en met zondag 5 april
Tien jaar Sugar Factory: om te vieren dat de Sugar Factory tien jaar bestaat, zijn hier tot en met zondag 5 april elke avond - en nacht - optredens, exposities, performances en cross-overfeesten. Variërend van 'wicked jazz sounds' tot techno, van hiphop tot elektronische live acts en van garage tot spoken word. Bijvoorbeeld morgen vanaf 21.30 uur een optreden van Yakumo, Shapes en True Roman. Zie de site voor de volledige programmering.
www.sugarfactory.nl
DE MIX:
Diverse plekken zaterdag 28 maart van 10.00 tot 16.00 uur
Open Toren Dag
Derde editie van deze dag, waarop 21 historische en hedendaagse Amsterdamse torens de deuren - en de trappen - openen. Van de Westertoren tot de Ransdorpertoren en van het Fletcher Hotel tot de ABN Amro op de Zuidas. Er zijn in de torens uiteenlopende activiteiten voor bezoekers. Zie de site voor alle torens, bezoekersvoorwaarden, signeersessies, kunsttours, wandelingen, foto- en filmwedstrijden.
www.opentorendag.nl
Persmuseum
Speciale aandacht is er voor Bas van der Schot, winnaar van de Inktspotprijs 2013-2014. Ook is de winnaar van de tiende editie van de Junior Inktspotprijs te zien, gekozen door leerlingen van het voortgezet onderwijs. Eerdere winnaars waren onder andere TRIK en Argus. Bovendien is werk te zien van het nieuwe Politiek Tekentalent: de scholier die zelf de beste (politieke) cartoon heeft gemaakt.
www.persmuseum.nl