Kieswijzer

10x Dit vinden de Amsterdamse politieke partijen

Wat te stemmen in een politiek landschap waarin oude links-rechtstegenstellingen niet meer opgaan, emotie en identiteit zegevieren en waarin drukte, de huizenmarkt en groei de verkiezingen onder druk zetten?

Jesse Beentjes
null Beeld Anne Stooker
Beeld Anne Stooker

De Kieswijzer van Het Parool geeft een overzicht van wat Amsterdamse partijen vinden:

1. De erfpacht moet worden afgeschaft
Eens 50Plus, VVD, D66, FvD, CDA, PvdD, PvdO
Oneens GroenLinks, PvdA, SP, Denk, Bij1

De eeuwigdurende erfpacht die het college D66-VVD-SP invoerde, is zelfs die partijen een doorn in het oog.

VVD is van mening dat zelfs huizenbezitters die de erfpacht al hebben afgekocht, de grond onder hun huis moeten kunnen kopen, D66 meent dat een aantrekkelijkere canonbepaling of afkoopsom de oplossing is.

SP, GroenLinks, PvdA, Bij1 en Denk willen de erfpacht als gemeentelijke inkomstenbron behouden omdat deze partijen menen dat de waardestijging van de Amsterdamse grond de hele stad ten goede moet komen.

2. Airbnb moet worden verboden.

Eens PvdA, SP, PvdO
Neutraal Bij1
Oneens GL, VVD, D66, FvD, CDA, 50Plus, Denk

De PvdA wil het verhuren van gehele appartementen stoppen. De SP wil een gedeeltelijk verbod, in buurten waar de overlast het grootst is. Voor andere wijken wil de partij de bestaande maximale termijn van dertig dagen handhaven.

Bij1 is ook voor die termijn, en wil extra inzetten op handhaving. GroenLinks wil dat de sancties voor het overtreden van de dertigdagentermijn worden verzwaard, de VVD ziet heil in het opleggen van boetes voor overlast.

Nieuwkomer Forum voor Democratie is niet tegen Airbnb en wil om overlast te beperken de toeristenbelasting verdubbelen.

Moet Airbnb in de stad worden verboden? Beeld ANP
Moet Airbnb in de stad worden verboden?Beeld ANP

3. Amsterdammers moeten voorrang krijgen op huurwoningen.

Eens SP, FvD, PvdD, PvdO, 50Plus
Neutraal PvdA
Oneens GroenLinks, VVD, D66, CDA, Denk, Bij1

Zijn sommige Amsterdammers Amsterdamser dan andere? En wanneer ben je dat dan? Volgens de SP pas na drie jaar: de partij wil vijfduizend nieuwbouwwoningen reserveren voor mensen die minstens die tijd in de stad wonen of studeren.

De Partij voor de Dieren wil maatschappelijke of economische binding met Amsterdam als voorwaarde stellen voor een (sociale) huurwoning, terwijl de Partij voor de Ouderen een lans breekt voor de 'rasechte Amsterdammers' die, als ze geen voorrang krijgen, de stad uit verdwijnen.

Aan de andere kant staat GroenLinks, dat meent dat een voorkeursbeleid voor Amsterdammers indruist tegen alles waar de partij voor staat. De VVD noemt een dergelijk beleid 'oneerlijk', terwijl D66 vindt dat er voor iedereen plaats is in de stad, of 'je nu uit Damascus of Doetinchem komt.'

4. Verkoop gemeentelijk vastgoed.

Eens VVD, PvdO
Neutraal FvD, Denk
Oneens GL, D66, PvdA, SP, CDA, PvdD, Bij1, 50Plus

Een onderdeel van het coalitieakkoord van het huidige college was dat de gemeente voor 250 miljoen euro gemeentelijk vastgoed verkocht. De VVD is deze mening nog steeds toegedaan: 'de gemeente is geen vastgoedboer,' stellen de liberalen, die daarom willen dat de gemeente al het vastgoed dat geen gemeentelijk doel dient verkoopt.

De opbrengst van zo'n verkoop, zo vindt de Partij voor de Ouderen, moet ten goede komen aan ouderenbeleid en armoedebestreiding. Coalitiegenoot D66 wil echter een 'pas op de plaats' maken met de verkoop van vastgoed, om ruimte te bieden aan ateliers of broedplaatsen.

Dit is ook de mening van de PvdA, SP en Partij voor de Dieren. GroenLinks wil juist dat de gemeente meer vastgoed verwerft voor dit soort doeleinden.

5. Er moet Oost/Westmetro komen.

Eens PvdA, PvdO, VVD, D66, Groenlinks
Neutraal FvD, Bij1
Oneens SP, Denk, PvdD, 50Plus

Nu de Noord/Zuidlijn bijna af is en er protest rijst tegen de herindeling van het lijnennet van het GVB, komt de vraag op of er ook een Oost/Westmetroverbinding moet komen.

Ja, zo stellen de PvdA, Partij voor de Ouderen, VVD, D66 en GroenLinks. Denk en SP benadrukken dat het sluiten van de metroring tussen station Isolatorweg en het Centraal Station voorrang moet krijgen.

De Partij voor de Dieren is tegen een dergelijke lijn: zij willen vooral een fijnmazig netwerk en geen miljoenenproject. 50Plus wil eerst achterstallig onderhoud in de stad aanpakken.

6 Veel minder festivals toelaten in en om Amsterdam.

Eens PvdD, PvdO
Neutraal GroenLinks, PvdA, FvD, Denk, Bij1
Oneens VVD, D66, SP, CDA, 50Plus

Pretpark Amsterdam is een veelgehoorde kreet. Wat vinden de partijen van het aantal festivals rond de stad? Te groot, oordeelt de Partij voor de Dieren. De Partij voor de Ouderen is de hoeveelheid festivals naar eigen zeggen ook beu.

GroenLinks wil grote publiekstrekkers buiten de A10 laten plaatsvinden, terwijl Forum voor Democratie graag een groot festivalterrein buiten de stad zou inrichten. Bij1 is van mening dat vooral de grootte van de festivals het euvel is en pleit voor kleinere festivals.

D66, VVD en SP vinden dat festivals bij Amsterdam horen, maar willen een duidelijker beleid over geluidsniveaus en een maximumaantal evenementen per locatie.

Speed debate tussen D66 en Groenlinks over de vraag of er meer of minder ruimte moet komen voor festivals binnen de ring:


7. Basisscholen moeten alle kinderen aannemen, ook uit andere buurten
.

Eens VVD, D66, PvdA, SP, FvD, CDA, PvdD, PvdO
Oneens GroenLinks, Denk, Bij1, 50Plus

Het zogenaamde postcodebeleid blijkt een splijtzwam, waarbij links en rechts geen vuistregel blijkt voor de mening van de partijen. De VVD, PvdA en Forum voor Democratie wijzen op de vrijheid van onderwijs, waar de VVD aan toevoegt dat slechte scholen door het afschaffen van het postcodebeleid 'vanzelf sluiten'.

De SP wil dat basisschoolkinderen zich weliswaar op alle scholen kunnen inschrijven, maar vanaf een bepaalde afstand geen plaatsingszekerheid hebben. De scholen moeten klein blijven, zodat 'de conciërge elke leerling bij naam kent'.

GroenLinks wil dat scholen een afspiegeling van de buurt zijn, en is dus voor handhaving van het beleid, net als Denk en Bij1. De laatste partij vindt het openbreken van het postcodebeleid geen oplossing voor kansenongelijkheid in het onderwijs.

8. De Amsterdamse haven moet de grootste benzinehaven grootste ter wereld blijven.

Eens VVD, FvD, CDA, PvdO
Neutraal 50Plus
Oneens GroenLinks, D66, PvdA, SP, PvdD, Denk, Bij1

Vorig jaar werd de Amsterdamse haven getroffen door twee zware branden. De partijen verschillen van mening of de gemeente zich hard moet maken om de grootste benzinehaven ter wereld behouden.

De VVD noemt de concurrentiepositie als reden om hem te behouden, het CDA de 68.000 banen die hij de stad oplevert, al willen de christendemocraten de haven wel verduurzamen. GroenLinks zet hard in op het fossielvrij maken van Amsterdam, evenals D66, SP en PvdA. Denk hamert op de naleving van het Klimaatakkoord van Parijs.

9. Middenhuur moet voorrang krijgen.

Eens VVD, D66, PvdA, FvD, CDA, PvdO
Neutraal GL
Oneens SP, PvdD, Denk, Bij1, 50Plus

Huurwoningen voor middeninkomens zijn een heet hangijzer in de stad. Partijen slaan elkaar om de oren met percentages en getallen voor woningen met een hoge, midden- en sociale huur die moeten worden gebouwd.

Forum voor Democratie wil maar liefst 70 procent middenhuur bijbouwen de komende jaren, omdat volgens de partij van Annabel Nanninga op de middeninkomens de druk het hoogst is. D66 pleit voor 40 procent, de VVD wil elk jaar vijfduizend woningen in de middenklasse bouwen.

GroenLinks pleit voor de huidige verdeling bij nieuwbouw: 40 procent sociale huur, 40 procent middenhuur en 20 procent dure huur en koop. Ook andere linkse partijen (SP, Denk) menen dat bijgebouwd moet worden in die lijn. De Partij voor de Dieren wil een evenredige verdeling waarbij geen inkomensgroepen worden voorgetrokken.

Speed debate tussen Marjolein Moorman (PvdA) en Reinier van Dantzig (D66) over de stelling: 'Er moeten meer sociale huurwoningen in de verkoop':


10. Het centrum van Amsterdam moet autovrij worden.

Eens GroenLinks, SP, Bij1
Neutraal PvdA
Oneens VVD, D66, FvD, CDA, PvdD, PvdO, Denk, 50Plus

In een steeds drukkere en volle stad nemen auto's een groot deel van de ruimte in. SP en GroenLinks staan pal voor een autovrije binnenstad, terwijl Bij1 autoluw als doel heeft.

Dit is ook de mening van de PvdA, die zo veel mogelijk delen van de stad autoluw wil maken, maar de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld mindervalide bewoners wil garanderen, evenals de Partij voor de Dieren en D66.

De VVD maakt zich hard voor de auto, die 'niet in het verdomhoekje' hoort, en het CDA wil andere manieren om de stad te vrijwaren van te veel verkeer, zoals ondergrondse parkeergarages.

Uw eigen mening vergelijken met die van de politieke partijen? Doe de Parool Kieswijzer voor Amsterdam.

Volg de verkiezingen

Woensdag goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden