10x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie.

Tom van Marrewijk
Kunsthart is hilarisch, puntig en bij vlagen briljant. Beeld mugmetdegoudentand
Kunsthart is hilarisch, puntig en bij vlagen briljant.Beeld mugmetdegoudentand

EXPOSITIE

1. Martijn van de Griendt: Ik Ben Zeventien
Martijn van de Griendt fotografeerde jongeren uit Amsterdam. Het resultaat is Ik Ben Zeventien: een reportage van verschillende huis- en schoolfeestjes. Een groot gedeelte van de foto's gaat over een groep tieners die elke avond rond het Stedelijk Museum hangt.
Naast de foto's worden er dagboekteksten en tekeningen van de jongeren tentoongesteld.
Vrijdag 27 mei tot en met 26 juni (gratis)
Melkweg (ingang café)

null Beeld Martijn van de Griendt
Beeld Martijn van de Griendt

FESTIVAL

2. Marokkaanse soepwedstrijd
Zaterdag strijkt festival Harira neer in het Erasmuspark. Het evenement, dat voor het eerst gehouden wordt, brengt naast veel eten verschillende activiteiten naar Bos en Lommer. Zo organiseert Najib Amhali een percussieworkshop voor kinderen, en geeft Tofik Dibi een lezing over zijn boek Djinn. Ook wordt een soepwedstrijd gehouden, waarin families strijden om de titel lekkerste Harira, een traditioneel Marokkaans gerecht.
Zaterdag 28 mei 12:00-21:00 (gratis)
Erasmuspark

null Beeld Ruben Snitslaar
Beeld Ruben Snitslaar

3. Lente Kabinet
Zaterdag vindt in natuurgebied Het Twiske in Noord een nieuwe editie van Lente Kabinet plaats. Speciaal voor het festival is het gebied intiem ingericht, en kun je er uitgebreid genieten van disco, house, electro en techno, gedraaid door onder andere Tom Trago en Ben Ufo.
Zaterdag 28 mei 12:00 (€ 38,-)
Noorderlaaik 1

4. Frank en Vrij: het eerste glutenvrije foodfestival
De foodfestivals schieten nog steeds als paddenstoelen uit de grond. Ook voor de mensen met een speciaal dieet; na een vleesvrij festival vindt zondag op het NDSM-terrein het eerste 100% glutenvrije foodfestival plaats. Er is een overdekte food en lifestyle markt, waar lezingen en workshops worden gehouden.
Zondag 29 mei (12:00 tot 20:00) € 15,-
Papaverweg 265

5. Kaap de Groene Hoop - What is Fashion?!
Kaap de Groene Hoop - What is Fashion?! is een klein festival waar mode in de breedste zin van het woord samenkomt in onder andere interieur, voeding en dans. Zo viert Zipper, een van de oudste tweedehands kledingwinkels van Amsterdam, er de opening van een nieuw filiaal op het NDSM-terrein, kun je zondag picknicken en worden mensen aangemoedigd zich aan de kade van 't IJ vooral ter plekke te verkleden.
Zaterdag 28 mei (12:00-22:00) en zondag 29 mei (13:00-17:00) gratis
NDSM-werf

Zipper opent dit weekend de grootste tweedehands kledingwinkel van Amsterdam Beeld Zipper
Zipper opent dit weekend de grootste tweedehands kledingwinkel van AmsterdamBeeld Zipper

TONEEL

6. Fit to Fly
Casper Vandeputte durfde het aan om een monoloog te schrijven over de vluchtelingenproblematiek. Fit to Fly vertelt het verhaal van een psychiater, die via zijn patiënt kennis maakt met het Nederland aan de andere kant van de hekken. Een confronterende en complexe situatie, waarin hij dreigt meegezogen te worden in het politieke en morele drijfzand van de vluchtelingenproblematiek.
26 tot en met 28 mei (20:30) vanaf € 15,-
Compagnietheater

MARKT

7. Verkoop je prada uit je lada
De gezellige kofferbakmarkt van Blijburg gaat deze zondag weer van start. De kramen voor verkopers zijn helaas al uitverkocht, maar wees niet getreurd: des de meer spullen zijn er om tussen te snuffelen. Met ongeveer 100 kraampjes zit er zonder twijfel wat tussen.
Zondag 29 mei (10:00-16:00) gratis
Pampuslaan 501

CABARET

8. Zo Zijn We Niet Getrouwd
In de voorstelling Zo Zijn We Niet Getrouwd gaat Margriet Bolding, bekend van Viva Depressiva! en Laaghangend Fruit, een open relatie aan met haar publiek. Platonisch welliswaar, want vreemdgaan is niet toegestaan. In de voorstelling neemt ze relaties onder de loep, want voor elke relatie gelden andere regels. Psychocabaret, noemt ze het zelf.
Vrijdag 27 mei en zaterdag 28 mei (20:30) vanaf € 11,-
Theater Bellevue

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

GESPREK

9. Gender, geslacht & gedachten
Je bent óf man, óf vrouw. Dat is wat veel mensen denken. Maar het spectrum is veel breder dan dat. Tijdens Felix in de Steigers vertellen donderdagavond ervaringsdeskundigen hoe het is om je niet (helemaal) man óf vrouw te voelen. Welke rol speelt gender (zoals non-binary, gender queer, gender fluid, genderflux of a-gender) in hun leven? Ook komen sociologen en psychologen aan het woord. Waarom delen we mensen, bewust of onbewust, in op hun geslacht?
Donderdag 26 mei (20:00-22:30) vanaf € 10,-
Felix Meritis

THEATER

10. Kunsthart
Kunsthart, van theatergroep Mug Met De Gouden Tand, werd door het Nederlands Theaterfestival in 2016 als één van de beste voorstellingen van het seizoen genomineerd en Het Parool gaf de voorstelling vijf sterren. Komende vrijdag doet de voorstelling, met Lineke Rijxman, Carré aan, op verzoek van het theater zelf. In de voorstelling wordt door middel van satirische gesprekken een beeld geschetst van de Nederlandse volksaard en hoe we ons verhouden tot kunst. Inleiding door Hanneke Groenteman.
Vrijdag 27 mei (20:00-21:40) vanaf € 23,-
Carré

Volgens Het Parool: 'Het is een hilarische, puntige en bij vlagen briljante tekst waarin steeds andere partijen uit de bestuurlijke en de kunstwereld tegenover elkaar staan.' Beeld Sanne Peper
Volgens Het Parool: 'Het is een hilarische, puntige en bij vlagen briljante tekst waarin steeds andere partijen uit de bestuurlijke en de kunstwereld tegenover elkaar staan.'Beeld Sanne Peper

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden