Weekendtips

10x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat is er allemaal te doen in de stad? Geen redenen om je te vervelen, dus hier tien tips van de redactie.

Floor Meijs
Vrijdagmiddagborrel-evenement bestaat dit weekend 5 jaar. Beeld Edelwise
Vrijdagmiddagborrel-evenement bestaat dit weekend 5 jaar.Beeld Edelwise

1. Food Soul Weekend in Noord

Dit weekend wordt de Kromhouthal in Amsterdam-Noord verbouwd tot festivalterrein voor de eerste editie van het Food Soul Festival 2016. Terwijl je van het uitzicht op het IJ geniet, zorgen Vleesch Noch Visch, de Oesterkar, Kok au Van en vele andere foodtrucks voor lekkers. Pop-up restaurant Staets is ook aanwezig, met een speciale desserttruck. Vinyl Mobile, Jack Jukebox en Candyman zorgen heel ­toepasselijk voor soulmuziek. Toegang is gratis.

2. Spelletjesmiddag bij Eetwinkel B&B

Eetwinkel Buurman en Buurman organiseert de 'allereerste laatste zondagmiddag van de maand spelletjesmiddag'. Een hele mond vol, letterlijk, want er worden gratis pizzaslices uitgedeeld. Verschillende spelletjes staan klaar, maar je kunt ook meedoen aan de sjoelcompetitie (met grote prijzen). Vanwege het beperkt aantal plekken raden de buurmannen je aan om te reserveren per mail: info@eetwinkelbuurmanenbuurman.nl.

3. Stamppot koken voor kinderen

Geen zakjes en pakjes, alles wordt hier zelf door ­minichefs gemaakt. En wat staat er op het menu? Bij deze eerste editie van de kookworkshop, georganiseerd door de Smaaksoldaatjes, wordt echte Hollandse pot gekookt. Kinderen leren zelf braadworst maken met een stamppot erbij van seizoensgroenten. De moeilijkheidsgraad van de lessen wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Alle kinderen tot dertien jaar zijn welkom op vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur. Reserveren is vereist en kan via info@smaaksoldaatjes.nl. Kosten: €19,50 per kind.

4. Pop-up Mexicaans restaurant

Mexicaans pop-up restaurant Best Coast Taqueria verzorgt dit weekend in Bar Brå het eten. Donderdag en vrijdag staat huisgemaakte chorizo met taco's op het menu, maar je kunt ook kiezen voor een burrito of nachos. Hou je meer van een drankje? Zaterdag is er een cocktailparty, met onder andere cocktails gemaakt met de typisch Mexicaanse drank mezcal. ­Reserveren is niet nodig; kom gewoon binnenlopen.

5. Vijf jaar Edelwise

Edelwise bestaat vijf jaar en daarom is iedereen vrijdag uitgenodigd om dat te komen vieren met bubbels, taart en confetti. Het feest zal het klokje rond gaan; van vijf tot vijf kan er worden gedanst, gedronken en gegeten: een eetkraam zorgt voor belegde broodjes, hamburgers en friet. Kaarten kosten €10 en worden alleen aan de deur verkocht. Wees er op tijd bij, want vorige edities waren razendsnel uitverkocht.

6. Finale van De Grote Prijs van

Zaterdag vanaf 19.00 uur kun je kennis maken met hét nieuwe muzikale talent van Nederland. In Paradiso strijden zes bands die avond voor De Grote Prijs van Nederland, en in de Melkweg doen zes hiphop-acts hetzelfde. Een jury bepaalt de twee winnaars, die een intensief coachingstraject winnen. Veel Nederlandse artiesten werden bekend door De Grote Prijs, zoals Typhoon, Alamo Race Track en Kraantje Pappie. Kaarten kosten, zowel bij Paradiso als de Melkweg, €13,50 in de voorverkoop en €16,50 aan de deur.

null Beeld Paul Bergen
Beeld Paul Bergen

7. Baby's in Concert

Met zelfgemaakte muziek en verschillende instrumenten creëren Babette Jane en Terence Samson een muzikale ervaring voor ouders en baby's. Zaterdagochtend zal in Pllek worden gedanst, gespeeld, gezongen en geluisterd. De muziek wordt afgestemd op de oren en beleving van de jonge kinderen. Voor €10 kun je als ouder met je kind, tussen de 8 en 18 maanden, meedoen. Aanmelden kan via babies@pllek.nl.

8. Schrijvers Binnen

In Noordwijk vindt zondag voor de zesde keer het literaire festival Schrijvers Binnen plaats. Zeven auteurs, waaronder Onno Blom, Elsbeth Etty en Jean-Pierre Geelen, vertellen in een huiskamersetting over hun werk. Thema van het festival is Noordwijk, 150 jaar badplaats. Alle auteurs hebben dan ook op enige manier te maken met het dorp. Met een kaartje, dat €22,50 kost (inclusief consumpties), kun je de lezingen bijwonen van drie schrijvers, gekozen uit de zeven die meedoen. Na afloop worden boeken gesigneerd en is er een borrel in Van der Meer/het Cultuurcafé aan De Keuvel 1. En als je er dan toch bent, kun je lekker uitwaaien tijdens een wandeling over het Noordwijkse strand.

9. Tasting Art

Kunst toegankelijk maken voor kunstliefhebbers en 'kunstnewbies', dat is wat Tasting Art doet. Vrijdag opent het pop-up evenement in De Merkenwinkel aan de Gerard Doustraat 76, dat het hele weekend zal duren. Er zijn happen, drank en muziek, en natuurlijk kunstwerken van opkomende en gevestigde kunstenaars. Prijzen van de kunst variëren van €75 tot €3000.

null Beeld Claire Droppert
Beeld Claire Droppert

10. Human Rights Weekend

Zaterdag en zondag organiseert Human Rights Watch, samen met De Balie, de vierde editie van het Human Rights Weekend. Op het programma staan films over mensenrechten en debatten met de regisseurs van de films, fotografen, journalisten en Human Rights Watch experts. Thema van dit jaar is The Power of One. De kracht van individuen, op een goede of slechte manier, staat centraal. Een dagkaart kost €25, voor twee dagen betaal je €45.

null Beeld Human Rights Watch
Beeld Human Rights Watch
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden