Update

105 jaar oude smederij moet stoppen door verhuisverbod

Smederij Meister & Zonen, al 105 jaar in de Bellamystraat, moet sluiten omdat de eigenaar geen vergunning krijgt om even verderop op kleinere schaal door te gaan. De buurt ziet de oude smederij ongaarne verdwijnen.

Smit Bert Meister Beeld Rink Hof
Smit Bert MeisterBeeld Rink Hof

De twee compagnons van Bert Meister, derde generatie smid in het familiebedrijf, gingen onlangs met pensioen. Alleen kan hij de grote smederij niet openhouden, maar Meister was graag verderop in de straat nog vijf of tien jaar doorgegaan. Daar was ook plaats voor in een oude fabriekshal met ateliers. Stadsdeel West geeft echter geen nieuwe vergunning aan smederijen in de buurt van woningen, wegens mogelijke geluidsoverlast.

'Wij hebben nooit een klacht gehad,' zegt Meister, die boven de smederij opgroeide. 'De buurt wil juist ontzettend graag dat we blijven, ook al is er op bepaalde momenten van de dag geluid. Iedereen kent ons en we hebben altijd een heel actieve rol gespeeld in de Borgerbuurt.'

Handwerk
Omdat de smederij zo veel voor de stad heeft gemaakt, is er bij het honderdjarige bestaan, in 2009, zelfs een brug naar vernoemd: de Smederij Meisterbrug over de Bilderdijkgracht.

Meister & Zonen maakt vooral gevelankers, balkonhekjes en trappetjes. 'Eigenlijk al het slijp-, las- en smeedwerk dat op zo'n kleine schaal aan handwerk mogelijk is.'

Eén van de eerste en mooiste werken die Meister maakte, was de met bladgoud vergulde zonnewijzer op de Nieuwe Kerk. En onlangs vervaardigde de smederij de scharnieren voor de enorme deuren van de Hallen, de oude tramremise die volgende week open zal gaan.

Het doet Meister verdriet zijn werk vaarwel te moeten zeggen. Hij zal nu waarschijnlijk kunstenaar worden, maar smeden mag hij dan niet meer. 'Oude ambachten worden op deze manier de stad uitgedreven en dat is heel erg zonde. Smederijen en houtbewerkingsbedrijven horen ook bij Amsterdam.'

UPDATE:
Op Twitter overleggen voorlopig stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester (D66) en Marja Ruigrok (VVD) over het vinden van een oplossing.

En ook VVD-raadslid Daniel van der Ree mengt zich in de discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden