1040-urennorm middelbare scholen afgeschaft

Middelbare scholen mogen flexibeler omgaan met het aantal uren dat ze lesgeven. Hierdoor kan er beter ingespeeld worden op de behoeftes van leerlingen. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vandaag na afloop van de ministerraad. Hiermee verdwijnt de plicht om 1040 uren les per jaar te geven.

redactie
Scholieren op het Museumplein in Amsterdam demonstreerden in december 2011 tegen ophokuren Beeld anp
Scholieren op het Museumplein in Amsterdam demonstreerden in december 2011 tegen ophokurenBeeld anp

De urennorm leidde tot de gehate ophokuren voor leerlingen. Dat zijn uren die wel meetellen voor de norm, maar waarin geen les wordt gegeven. 'Niemand was blij met deze norm', aldus de bewindsman.

Er komt een urennorm per opleiding en 'schotten' worden tussen jaren weggehaald, stelde Dekker. Daarbij wordt uitgegaan van 1000 uur per jaar. Dat kan er volgens hem toe leiden dat in het ene jaar bijvoorbeeld 900 en in het volgende 1100 uur les worden gegeven. Het wordt voor de leerlingen 'leuker en uitdagender'.

Met deze modernisering ontstaat volgens de staatssecretaris 'meer ruimte voor maatwerk en flexibiliteit, bijvoorbeeld voor het bestrijden van achterstanden of juist voor het stimuleren van excellentie'. Het minimale aantal dagen dat leerlingen naar school moeten gaan, verandert niet.

In het Nationaal Onderwijsakkoord was vorig jaar september al afgesproken dat de norm van 1040 uur zou verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden