1000 euro stookkosten per maand in Hilwiscomplex

Bewoners van het Hilwiscomplex in de laagbouwwoningen rond 'de Wolkenkrabber' in de Rivierenbuurt hebben van hun verhuurder rekeningen over 2015 ontvangen die neerkomen op duizend euro stookkosten per maand.

Door Ton Damen
Het Hilwiscomplex rond de Wolkenkrabber. De woningen in de Wolkenkrabber zijn veelal verkocht en niet meer aangesloten op de oude stookinstallatie. Beeld Floris Lok
Het Hilwiscomplex rond de Wolkenkrabber. De woningen in de Wolkenkrabber zijn veelal verkocht en niet meer aangesloten op de oude stookinstallatie.Beeld Floris Lok

De bewoners gaan in beroep bij de Huurcomissie en hebben op 28 juni een actievergadering met hun jurist. Dit heeft Harry Mertens, voorzitter van de Bewonersvereniging Hilwiscomplex, maandag meegedeeld.

De hoge rekeningen zijn ontvangen door de bewoners die nog gebruik maken van de ruim tachtig jaar oude onrendabele stookinstallatie van het complex. Veel bewoners namen een eigen ketel, waarna de restantnota's onder steeds minder bewoners verdeeld moeten worden.

De bewoners bereikten met de verhuurders en hun makelaar Rappange vorig jaar een akkoord. De oude ketel wordt vanaf dit jaar niet meer gebruikt.

Bewoners nemen zelf een cv of betalen veertig euro meer huur en laten door Rappange een nieuwe cv in hun huis aanleggen. Het conflict gaat nog over de afwikkeling van de oude rekeningen, die explosief zijn opgelopen.

Ivens bemiddelde
Mertens meldt dat iedereen blij is dat de kern van het conflict is aangepakt. Dat gebeurde na tussenkomst van wethouder Laurens Ivens (SP), die zich ook gesterkt voelde door betrokkenheid van de Amsterdamse gemeenteraad om het slepende conflict tot een goed einde te brengen.

Volgens Mertens is hierdoor uitzicht op een oplossing gekomen, maar worden de huurders, onder wie sociale huurders, intussen nog steeds gebombardeerd met duizelingwekende rekeningen.

Het gevecht dateert van het begin van deze eeuw. Op dit moment procederen partijen nog over de afwikkeling van de stookkosten over de jaren 2012, 2013 en 2014. Elk jaar werden de rekeningen hoger. De Huurcommissie stelde de huurders vele malen in het gelijk.

Vorige maand oordeelde de Huurcommissie nog dat de huurders 75 procent korting moeten krijgen over de stookoliekosten die in 2014 in rekening waren gebracht. Daar de huurders verwachten dat de verhuurder naar de rechter stapt, zal deze zich nog moeten uitspreken.

Legionella
Volgens Mertens zullen de huurders eind deze maand beslissen ook tegen de laatste rekeningen van 2015 in beroep te gaan. Vorig jaar kampten de bewoners ook nog wekenlang met koud water en onderzoeken nadat legionella gemeten zou zijn.

Drie jaar geleden lagen de stookkosten nog gemiddeld op 6500 euro voor een heel jaar. Vorig jaar is liep dat bedrag volgens Mertens op tot ongeveer ongeveer 12.000 euro. Een woordvoerder van Rappange zei vanmorgen geen commentaar te wilen geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden