100 jaar Amsterdams Lyceum in Stadsarchief

Het Amsterdams Lyceum bestaat in het voorjaar 100 jaar. Ter ere van het jubileum van het oudste lyceum van Nederland is er vanaf donderdag een tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam.

Het Amsterdams Lyceum Beeld anp
Het Amsterdams LyceumBeeld anp

In het Stadsarchef Amsterdam is van 15 december tot en met 19 februari een gratis tentoonstelling over de school te zien. De expositie 100 jaar Het Amsterdams Lyceum is samengesteld door vier zesdeklassers.

Het Amsterdams Lyceum aan het Valeriusplein is het oudste lyceum van Nederland. De school werd opgericht door rector C.P. Gunning. Het lyceum was een nieuwe schoolvorm waarin gymnasium en H.B.S. (het latere atheneum) verenigd waren en de leerling langer de tijd kreeg zijn schoolrichting te bepalen.

Bezettingsjaren
Naast de eeuwenoude tradities van de school komen ook de bezettingsjaren komen aan de orde. Het schoolgebouw werd meerdere malen door de nazi's gevorderd.

Rector Gunning verzette zich heftig tegen de maatregelen van de Duitsers. Zo weigerde hij de ariërverklaringen van de school te ondertekenen. Vanwege zijn aanhoudend verzet tegen de Jodenvervolging werd Gunning ontslagen en geïnterneerd in Kamp Amersfoort.

Het Amsterdams Lyceum in 1920 Beeld Eilers, Bernard F. via Beeldbank Stadsarchief
Het Amsterdams Lyceum in 1920Beeld Eilers, Bernard F. via Beeldbank Stadsarchief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden