100.000 euro voor beveiliging Joodse ondernemers

De gemeente Amsterdam trekt 100.000 euro uit voor de beveiliging van Joodse ondernemers. De ­andere helft van de kosten wordt door de ondernemers zelf betaald.

Ruben Koops
Ondernemer Michiel Cornelissen: 'Er is nu eenmaal geld voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap. Wij vragen alleen maar om daarin te ­mogen delen' Beeld Marc Driessen
Ondernemer Michiel Cornelissen: 'Er is nu eenmaal geld voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap. Wij vragen alleen maar om daarin te ­mogen delen'Beeld Marc Driessen

In de Joodse buurt in Buitenveldert wordt met angst en beven gewacht op de 100.000 euro die de gemeente uittrekt voor de veiligheid van bedreigde ondernemers.

Het is bijna een symbolisch bedrag op de totale begroting van de ­gemeente Amsterdam, maar de ­winkeliers zijn er blij mee. "Mouwes, Pizza & Co, Laromme, Hacarmel," somt Michiel Cornelissen van lunchroom Golan een paar van de Joodse zaken op.

Het zijn er maar een klein dozijn, de winkeliers en restaurateurs waar koosjere levensmiddelen en maaltijden te verkrijgen zijn; en ze voelen zich al jaren onveilig.

Vooral na de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014. Sindsdien is de ­beveiliging van Joodse objecten in de stad, denk aan synagogen of culturele instellingen, flink opgeschroefd.

De marechaussee rijdt rond en houdt zwaarbewapend de wacht op sabbat en de feestdagen. De politiehuisjes worden de komende tijd vervangen door camerasystemen.

Splinterfolie
Miljoenen euro's gaan naar de ­beveiliging van deze objecten. Dat geeft een veilig gevoel, maar Cornelissen en zijn collega's zijn er ook banger door geworden. "Toen de banken streng werden beveiligd, zag je dat criminelen de sigarenzaak gingen overvallen. Nu de Joodse instellingen beschermd worden, zijn wij bang het makkelijke doelwit te worden voor kwaadwillenden."

Hij verwacht voor zijn zaak bijna 20.000 euro nodig te hebben voor een sluis bij de toegangsdeur, ­zoals juweliers die soms hebben.

Ook wil hij splinterfolie op het raam aanbrengen zodat de gasten in ieder geval deels beschermd zijn tegen rondvliegend glas als er een aanval plaatsvindt.

Rustig gaan slapen
Ook is een 'panic button' nodig, een alarm onder de toonbank waarmee de hulpdiensten met één druk op de knop kunnen worden gealarmeerd. "En cameratoezicht dat direct uitgelezen wordt door een beambte. We snappen heus wel dat je je niet kunt wapenen tegen een terrorist met een AK47. Maar het helpt in ­ieder geval voor de categorie daaronder."

De winkeliers hebben al eens om ­tafel gezeten met burgemeester ­Van der Laan, maar die toonde volgens Cornelissen weinig begrip.

"Hij vindt dat wij onder­nemers zijn die omzet draaien en bedrijfsrisico lopen. Maar onze winkels hebben een heel sociale functie voor de gemeenschap," aldus Cornelissen. "Dat snap ik, maar er is nu eenmaal geld voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap. Wij vragen alleen maar om daarin te ­mogen delen."

Bozer is hij om de opmerking van de burgemeester dat het wel meevalt met de dreiging voor Joodse Amsterdammers.

"Van der Laan zei dat er geen concrete dreiging bestaat en dat onze voorgestelde maatregelen schijnoplossingen zijn. Mijn moeder komt uit 1926 en die heeft al eens eerder te horen gekregen dat ze rustig kon gaan slapen."

Gülen
Coalitiepartijen D66 en VVD ijveren al langer voor maatregelen en hebben nu steun van een raadsmeerderheid voor een regeling waarbij de gemeente de helft betaalt en de ondernemer de ­andere helft.

De Joodse weerbaarheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn heeft berekend dat er ongeveer 100.000 euro nodig is om de Joodse ondernemers te beveiligen. Maar het geld is niet alleen bestemd voor koosjere winkels. "Ik kan me best voorstellen dat een Turkse supermarktondernemer die bekendstaat als aanhanger van de omstreden Turkse geestelijke ­Gülen nu ook beschermd wil en moet worden," stelt Cornelissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden