100.000 Britse vrouwen verminkt door illegale besnijdenis

In Groot-Brittannië hebben wellicht wel 100.000 vrouwen een illegale besnijdenis moeten ondergaan. Medisch personeel was bereid de ingreep te willen uitvoeren bij meisjes van amper tien jaar oud. De Sunday Times zegt met een verborgen camera een arts, een tandarts en een beoefenaar van alternatieve geneeskunde te hebben gefilmd die een besnijdenis zouden willen uitvoeren of de operatie zouden kunnen regelen. De arts en tandarts ontkennen.

Voormalig topmodel Waris Dirie werd als kind zelf het slachtoffer van een besnijdenis en voert al jarenlang campagne tegen het fenomeen. Beeld Getty
Voormalig topmodel Waris Dirie werd als kind zelf het slachtoffer van een besnijdenis en voert al jarenlang campagne tegen het fenomeen.Beeld Getty

Bij de praktijk worden de clitoris en soms ook de schaamlippen weggesneden. Er zijn zelfs gevallen waarbij ook de vagina wordt dichtgenaaid, zodat er nog slechts een kleine opening overblijft. In Groot-Brittannië is de uitvoering en ook de regeling van de procedure illegaal, met maximale gevangenisstraffen tot 14 jaar.

De ingreep wordt traditioneel voor culturele redenen uitgevoerd in Afrika, en komt in Groot-Brittannië steeds meer voor als gevolg van de migratiestroom uit landen als Soedan, Somalië en Ethopië. De slachtoffers worden zelden verdoofd, en lijden vervolgens in stilte. Forward, een organisatie die strijdt tegen de praktijk, schat dat in Groot-Brittannië ongeveer 100.000 vrouwen besneden zijn.

Klachten
Ook wanneer een ingreep is uitgevoerd, wordt eigenlijk nooit een klacht ingediend, terwijl in bepaalde delen van Londen naar schatting maar liefst een vrouw op twintig slachtoffer is van de praktijk. De Londense politie kreeg sinds 2008 wel 166 meldingen van mensen die bang waren slachtoffer te worden van besnijdenis, maar tot dusver is geen enkele dader veroordeeld. Hetzelfde geldt voor de politiediensten in de rest van Engeland en Wales. Sinds 1980 zijn slechts twee artsen om die reden geschorst door de Britse Orde van Geneesheren.

'Leden van de gemeenschap en familieleden weten ervan,' zegt Efue Dorkenoo van organisatie Equality Now aan Sky News. 'Er is veel druk, en als je ermee naar buiten komt, kan je worden uitgestoten en vervolgd binnen de gemeenschap. Mensen hebben dus angst om ermee naar buiten te treden.'

Geheim
De Sunday Times filmde een tandarts die bereid was twee meisjes van 10 en 13 te besnijden, plus een huisarts die een undercoverjournalist doorverwees naar de tandarts. Die zei dat niemand het mocht weten, en dat het iets was 'tussen jou, mij en Allah'. De krant sprak ook met een leverancier van alternatieve medicatie die bereid was een tienjarig meisje te besnijden voor 750 pond (ruim 900 euro).

De huisarts zei nog dat het veiliger zou zijn de ingreep te laten uitvoeren in Afrika, en dat hij geneesmiddelen zou voorschrijven om mee te nemen.

Toename
Een vroedvrouw uit Birmingham zegt dat ze het aantal verminkingen in de regio zag verdrievoudigen sinds 2002. Alison Byrne, die pionierswerk heeft verricht om behandelingen te voorzien voor besneden vrouwen, zegt dat ze patiënten had van 16 tot 40 jaar. Ze kreeg zelfs enkele vrouwen over de vloer die nog een opening hadden ter grootte van een lucifer, waar dan urine en menstruatiebloed doorheen moest. Veel van die vrouwen kregen ernstige infecties, en kunnen dagenlang bloeden zonder ophouden.

Byrne zegt dat er een groot gebrek aan opleiding en kennis is bij medisch personeel, wat een ernstig probleem vormt. Artsen in het ziekenhuis bieden nu een behandeling aan om littekenweefsel te verwijderen dat het gevolg is van de besnijdenis. Ze hopen zo tientallen vrouwen te helpen.

Racisme
Supermodel en voormalig VN-ambassadrice Waris Dirie is een fel tegenstander van de praktijk. Dirie is afkomstig uit Somalië en werd besneden toen ze amper vijf jaar was. 'Wanneer een blank meisje wordt misbruikt, komt de politie de deur inbeuken. Wanneer een zwart meisje wordt verminkt, kijkt niemand naar haar om. Dat is wat ik noem racisme', stelt Dirie.

De Britse Orde van artsen is een onderzoek gestart naar de arts die The Sunday Times filmde.

Waris Dirie Beeld Getty
Waris DirieBeeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden