Lijstje

10 x zó overleef je de festivalzomer

Leuk zo'n festival, maar je bent er meestal niet de enige. En dat betekent veel drukte en lang wachten. Tips van de ervaren festivalganger.

En dan moet je ineens poepen. Was je nou maar om drie uur 's nachts gegaan... Beeld Shutterstock
En dan moet je ineens poepen. Was je nou maar om drie uur 's nachts gegaan...Beeld Shutterstock

1. Voorverkoop: hoop op regen
Daar begint het gedoe al. Dat superleuke festival waar je zo graag heen wilt, is binnen tien minuten uitverkocht. Op Ticketswap worden duizenden kaartjes gezocht. Treur niet, er is altijd hoop; vraag en aanbod kan ­zomaar veranderen als een paar dagen van tevoren op Buienradar plots plensbuien staan aangekondigd. Dat is je kans om een kaartje te scoren - en dan zijn ze vaak ook nog een stuk goedkoper.

2. Kaartje: Sla 'm op
Handig dat je tegenwoordig je kaartje op je mobieltje kunt laten zien. Maar de techniek laat het soms afweten. Zeker als je met duizenden tegelijk op het 4G-netwerk zit. Daar sta je dan wanhopig je kaartje uit de mail te vissen. Beter sla je het kaartje van tevoren op als PDF. Je kunt het kaartje ook ouderwets printen, maar dat is dan weer niet zo milieuvriendelijk.

Lekker dansen kan alleen als je je kaartje niet kwijtraakt. Beeld Shutterstock
Lekker dansen kan alleen als je je kaartje niet kwijtraakt.Beeld Shutterstock

3. In de rij: Let op de rugtassen
Tel bij de ingang de rugtassen in de rijen voor het fouilleren. Hoe meer rugtassen, hoe langer het fouilleren duurt. De security neemt altijd een kijkje in de tassen, die daarna ook nog eens ­opnieuw moeten worden ingepakt. En je zult daardoor maar net die dj of band missen die je zo graag wilde zien.

4. Muntjes en drank: Loop even verder
De eerste muntjestent en bar bij binnenkomst zijn bijna altijd de drukste. ­Iedereen is dorstig en moet dan nog halen. Slimmer is het om even door te lopen het terrein op. Gegarandeerd dat daar nog een muntjeskiosk en een bar staan waar de rij veel korter is.

5. Vriendengroep: Raak niemand kwijt
Spreek met je vrienden een vaste plek af in een tent of bij een podium, waar je voor en na een optreden verzamelt. ­Bijvoorbeeld: rechts achter in de tent bij de paal met je gezicht naar het ­podium. Als je iedereen kwijtraakt en alle mobieltjes zijn leeg, dan heb je deze ­afspraak om op terug te vallen.

6. Timetable: Laat je verrassen
Natuurlijk, je kunt van tevoren met de timetable in je hand een hele planning en route uitstippelen - vooral doen. Maar durf daar ook vanaf te stappen. Laat je verrassen. Ga kijken in dat kleine verstopte tentje, waarvan je niet weet wie daar op het podium staat. Hoe mooi is het om later te kunnen zeggen: die megaster zag ik jaren geleden al eens voor nog geen tachtig man draaien.

Kijk gewoon in de regen naar een verlept bandje. Misschien worden ze wel huge! Beeld Shutterstock
Kijk gewoon in de regen naar een verlept bandje. Misschien worden ze wel huge!Beeld Shutterstock

7. Drukte: Loop even om
Dan kom je aan bij de tent waar je favoriete artiest speelt en staat de boel al bomvol. Maar dat wil niet zeggen dat de tent ook echt helemaal vol is. Kijk goed naar de ingangen, looproutes en waar de barretjes zijn. Vaak loont het om even om de tent heen te lopen en dan aan de dichte kant van de tent naar voren te lopen. Zo is het vaak ook makkelijker om niet dwars door het publiek heen te willen, maar even om te lopen.

8. Bioritme: Eet op gekke tijden
De truc om lange rijen te ontlopen: verander je bioritme. Ga dus niet rond etenstijd - als iedereen bij de foodtrucks staat - een frietje of biologische curry scoren, maar ga twee uur daarna of daarvoor eten. Dat geldt bij meerdaagse festivals ook voor douchen en zelfs schijten. Weinig mensen die dat om drie uur 's nachts doen.

Eet lekker op een gek tijdstip, dan is het niet zo druk. Beeld Shutterstock
Eet lekker op een gek tijdstip, dan is het niet zo druk.Beeld Shutterstock

9. Toiletten: Neem papier mee
Neem wat velletjes wc-papier mee. Je wilt echt niet met hoge nood op een Dixie belanden en erachter komen dat het papier op is. Ook handig - vooral bij meerdaagse festivals - zijn babydoekjes en ziekenhuiswashandjes om je op te frissen.

10. Einde: Vertrek iets eerder
Hoe graag wil je die afsluitende vuurwerkshow of die laatste toegift nou echt zien? Als je een kwartier voor het einde weggaat, ben je sneller het terrein af en vermijd je ook de ergste files en overvolle trams en bussen. Je kunt ook proberen als allerlaatste van het terrein te wandelen; alleen voor als je écht geen haast hebt.

Zin in festivals gekregen?
-> dit zijn de leukste in Amsterdam

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden