Weekendtips

10 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie.

Puck van den Hoogen
Voorgaande editie Valtifest Beeld De fotomeisjes - Facebook Valtifest
Voorgaande editie ValtifestBeeld De fotomeisjes - Facebook Valtifest

HUISKAMER
1. Het Wilhelmina Huiskamerfestival
Dit jaar viert het Wilhelmina Huiskamerfestival het tienjarig bestaan. Op vrijdag en zaterdag kun je genieten van theater, kleinkunst, muziek en cabaret, op intieme locaties, namelijk bij buurtbewoners thuis. Heb je trek gekregen, dan kan je voor een klein prijsje aanschuiven bij de straatbarbecue in de Rhijnvis Feithstraat. De tickets voor het festival kosten 18,50 euro en geven toegang tot drie voorstellingen.

FESTIVAL
2. Jordaan Festival
Het hele weekend kun je weer meezingen met smartlapklassiekers tijdens het Jordaan Festival. Hier vieren we de hartverwarmende geschiedenis van de Jordaan met natuurlijk de mooiste levensliederen. Vanaf vrijdagavond is de Appeltjesmarkt weer het toneel voor de 41e editie en elke dag kun je tot middernacht genieten van deze typische Amsterdamse gezelligheid.

GOED DOEL
3. Benefissa
Vrijdag kun je je in de Melkweg in het zweet te dansen voor het goede doel. Zeven muzikale organisaties bundelen hun krachten voor de stichting Don Bosco Jonathan. Deze stichting zet zich in voor dak- en thuisloze jongeren en jonge ouders en zit door de bezuinigingen in zwaar weer. De gehele opbrengst van de kaartverkoop is voor het goede doel.

OPENING
4. Openingsweekend nieuwe ingang Van Gogh museum
Ter ere van de opening van de nieuwe ingang van het Van Gogh Museum is een doolhof gemaakt van maar liefst 125.000 zonnebloemen. Tijdens je tocht door het doolhof word je verrast in drie kamers, waar je onder andere kunt luisteren naar een optreden van singer-songwriters die speciaal voor dit evenement liedjes hebben geschreven, geïnspireerd door Van Gogh. Vrijdag is het museum gesloten, zaterdag en zondag ben je wel van harte welkom.

DANSEN
5. Valtifest
Zaterdag is het weer tijd om je gekste pakje aan te trekken en je naar de NDSM-werf te begeven voor het dancefestival Valtifest. De slogan van dit jaar werd gewijzigd na racismebeschuldigingen en luidt nu: Wie je ook tent! Het festival is bedoeld als verbroedering van mensen, ideeën en culturen. De achtste editie van Valtifest wordt één grote culture-mash! Dresscode: Folklore Madness.

ETEN
6. Food Night 2015
Zaterdagmiddag begint om 15.00 uur de Food Night. Tot middernacht kun je in de Indische Buurt heerlijke lekkernijen proeven van de verschillende lokale horeca. In 2008 is dit initiatief bedacht om bewoners in de buurt met elkaar te verbinden en om de lokale economie te versterken. En hoe kan dat nou beter dan met het beste bindmiddel dat er bestaat, namelijk eten. Smakelijk!

KUNST
7. Openbare Werken
Dit weekend is het weer tijd voor de jaarlijkse open atelierroute 'Openbare Werken' op het altijd bijzondere Ruigoord. De eerste twee weekenden van september kun je door het dorp struinen en in de meeste ateliers een kijkje nemen. Stap binnen in de wereld van Ruigoord en maak kennis met de verschillene kunstenaars van het dorp. In de grote schuur vindt tevens een grote expositie plaats van Aat Veldhoen en Narouz Moltzer.

NOORD
8. Noorderparkfestival
Zondag is het alweer de tiende keer dat het Noorderparkfestival neerstrijkt in het park. Een cultureel festival voor en door bewoners, bedrijven en organisaties uit Amsterdam-Noord. Geniet van muziek, workshops, film, theater, circus, heerlijk eten en drinken en de markt van Noord. Speciaal onderdeel is het jongerenfestival Zelfie: het festival voor en door Young Noord. Dit jaar is het extra feest, want het zwembad viert deze dag ook zijn officiële opening. Dus neem je zwemspullen mee. Toegang is gratis.

FORT
9. Fortenfestival
De forten van de Waterlinies, Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie openen hun deuren. Van zaterdag 5 september tot en met zondag 13 september organiseren tal van forten activiteiten. Breng een bezoek aan de theatervoorstellingen, kijk films onder de sterren in de buitenbioscopen, luister muziek, struin over de markt of meng je in de leuke kinderactiviteiten. Verder is er een militair weekend op Forteiland Pampus en zijn er bijzondere expedities en exposities. Kortom: een gevarieerd aanbod voor jong en oud.

WIJN
10. Bacchus Wijnfestival
Het hele weekend kun je in het Amsterdamse Bos terecht om de lekkerste wijnen te proeven. Wijn staat centraal, maar ook aan de muziek en het eten is veel aandacht besteed. Leen aan het begin van de dag een wijnglas voor 2,25 euro en laat hem de gehele dag bijschenken. Vergeet niet met je glas te draaien en te slurpen, want dat doet een echte wijnproever.

Een tip voor volgend weekend? Stuur een e-mail.

null Beeld Facebook Wilhelmina Huiskamerfestival
Beeld Facebook Wilhelmina Huiskamerfestival
Vorige editie Jordaan Festival Beeld Facebook Jordaan Festival
Vorige editie Jordaan FestivalBeeld Facebook Jordaan Festival
Vorige editie Food Night Beeld Facebook Food Night
Vorige editie Food NightBeeld Facebook Food Night
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden