Weekendtips

10 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie.

Goia Endt
Dit weekend staat het Rijksmuseum in het teken van 'The Big Draw'. Beeld Floris Lok
Dit weekend staat het Rijksmuseum in het teken van 'The Big Draw'.Beeld Floris Lok

ETEN & DRINKEN
1. Pop-upbrunch in Marit's huiskamer
Op zondagen organiseert Good Food Collective de GOOD FOOD brunch. Deze zondag is Amsterdam aan de beurt en kun je brunchen bij Marits Huiskamer in Oost. Bij de brunch worden salades, brood met dips, granola, muffins, chocoladebonbons en meer geserveerd. Alles is veganistisch en glutenvrij. De brunch kost €17,50, exclusief drankjes. Reserveren kan via de mail. De brunch begint om 10.30 uur en om 13.00 uur. ­

2. PINT Bokbierfestival
In de Beurs van Berlage vindt van 23 tot en met 25 oktober het PINT bokbierfestival plaats. Hier zijn meer dan honderd verschillende bokbieren op tap te proeven. Daarnaast vindt er een 'pairing' plaats van bokbier en chocola. Een team van keurmeesters zal het bier keuren, en met behulp van bezoekers die via hun telefoon kunnen stemmen, zal een winnaar worden gekozen. Het 'starterspakket' kost €20 (festivalglas, boekje en 3 munten) en losse munten zijn te koop voor €2,75. Vrijdag 23 oktober 17.00-23.00 uur, zaterdag 24/10, 12.00-23.00 uur, zondag 25/10, 12.00-19.00 uur, Damrak 243.

3. Ontbijten op de CP Instock
Amsterdam serveert zaterdagochtend Chef's Breakfast. Gastchef Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes verzorgt samen met de chef van Instock, Lucas Jeffries, een uitgebreid ontbijt. Ook zullen zij vertellen over hun smaak en visie op eten. Het ontbijt kost €20 en daarbij krijg je een kopje koffie of thee en een sapje. Wel even reserveren! Zaterdag 24 oktober, 10.00-12.00 uur, Czaar Peterstraat 21.

FESTIVAL
4. Chocoladefestival
Liefhebbers van chocolade kunnen zich vermaken bij het Origin Chocolate Event. Zaterdag komen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen internationale chocolademakers samen. Experts zoals Alexandre Bellion, een van de beste chocolatiers van Nederland, geven presentaties en tastings. Er zijn kraampjes waar chocola, drankjes en chocoladetapas worden verkocht. Tickets kosten €11,50 (€16,50 aan de deur). Op vrijdag- en zaterdagavond serveert grand café De Tropen een chocolademenu. Voor het diner is het aan te raden om te reserveren. Zaterdag 24 oktober, 10.00-18.00 uur, Mauritskade 63.

5. Brainwash festival
Op zaterdag vindt het nieuwste Amsterdamse festival plaats. Bij Brainwash festival staan filosofie, literatuur, theater, wetenschap en film centraal. Invloedrijke denkers uit binnen en buitenland gaan in op belangrijke maatschappelijke en persoonlijke uitdagingen van deze tijd. Onder andere Jonathan Wolff, John Gray en Patricia Churchland komen spreken. Het festival vindt plaats op verschillende locaties: De Brakke Grond, Zuiderkerk, Frascati en de Nationale Opera. Op deze laatste locatie wordt het festival geopend met onder andere Joris Luyendijk en Tim Fransen.

STAD
6. Verjaardag van Amsterdam
Op 27 oktober viert Amsterdam haar 740ste verjaardag. Het Stadsarchief viert dit met het tolprivilege van Graaf Floris V uit 1275. Dit is het oudste document waarin 'Amstelledamme' ooit genoemd werd. Op zaterdag wordt dit document om 12.30 uur onthult door advocaat Oscar Hammerstein en kan een kijkje worden genomen. De bezoekers kunnen hierna met een 'tolbriefje' een stukje verjaardagstaart halen bij Café de Bazel. Het tolprivilege is alleen dit weekend te zien, en op dinsdag 27 oktober.

7. 24H Noord
24H Noord is een evenement waar iedereen nieuwe ervaringen op kan doen in Noord. De verschillende wijken bieden zaterdag en zondag een vierentwintig uur durend programma waarvoor winkels, clubs, café's, restaurants en culturele instituties hun deuren openen voor publiek. De IJ-hallen organiseert bijvoorbeeld Children's Art Studio, in de winkel Guapa's Fashion Boutique kan karaoke worden gezongen, Het Mandela huisje wordt omgetoverd tot Silent Disco en dansgroep Deux/Ex/Machina houdt een open repetitie. Onder andere CuliNORd en Restaurant Stork zorgen voor het eten. En er is nog veel meer.

MUSEUM
8. Tekenen in het Rijks
Dit weekend staat het Rijksmuseum in het teken van 'The Big Draw'. Bezoekers kunnen deelnemen aan allerlei tekenactiviteiten. Zo is er een cursus 'Modeltekenen', een cursus 'Teken je eigen bloem stilleven' of kun je meewerken aan de langste tekening van het Museum. Deelnemers die niet weten waar ze moeten beginnen kunnen tekenopdrachten volgen, van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. The Big Draw is voor jong en oud, deelnemen aan de tekenactiviteiten is gratis (de toegang tot het museum zelf is alleen tot en met 18 jaar gratis). Het museum zorgt voor schetsblokken en potloden.

GOED DOEL
9. Vluchtelingen in wintertijd
Op zondag 25 oktober gaat de wintertijd in. Op deze dag vindt er een benefiet sale plaats voor vluchtelingen in studio Pistache. Het doel is om vluchtelingen in nood te helpen om de koude Nederlandse winter door te komen. Daarom gaat de gehele opbrengst naar Stichting Bootvluchteling. Te koop zijn interieur, fotografie en goede mode stukken.

NACHT
10. Nacht van de VN

Vrijdag 23 oktober vindt in Pakhuis de Zwijger de Nacht van de VN plaats. Er wordt gesproken over de vluchtelingencrisis, meisjesrechten, nieuwe werelddoelen, VN-missies en nog veel meer. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, OneWOrld, UNHCR, ASN Bank, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Plan Nederland zijn aanwezig. Ook kan er gestemd worden op jouw favoriet tijdens de verkiezing van de VN Jongerenvertegenwoordigers.

Deze zondag is Marits Huiskamer aan de beurt met haar veganistische pop-up brunch. Beeld Rink Hof
Deze zondag is Marits Huiskamer aan de beurt met haar veganistische pop-up brunch.Beeld Rink Hof
Amsterdam serveert zaterdagochtend wederom Chef's Breakfast. Beeld Mats van Soolingen
Amsterdam serveert zaterdagochtend wederom Chef's Breakfast.Beeld Mats van Soolingen
Haal met je
Haal met je "tolprivilege" een stukje taart tijdens de 740ste verjaardag van Amsterdam.Beeld Joost van Weerdenburg

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden