Weekendtips

10 x dit moet je doen dit kerstweekend

Een extra lang weekend dankzij de kerst. Maar wat kun je doen, behalve gourmetten en op familiebezoek? Tien tips van de redactie.

Josselin Gordijn
Proef biertjes uit verschillende delen van het land tijdens het Sloten Midwinter Bier Festival Beeld Midwinter Sloten Bier Festival
Proef biertjes uit verschillende delen van het land tijdens het Sloten Midwinter Bier FestivalBeeld Midwinter Sloten Bier Festival

ETEN & DRINKEN

1. Ma Bella Kerst High Tea Party
All I want for Christmas is... een high tea. Eet onbeperkt versgebakken hartige- en zoete hapjes uit de keuken van Ma Bella Cakery en drink, hoe kan het anders, onbeperkt thee. Op het menu staan soep, sandwiches, tortilla's, quiches en zoetigheden als macarons, cupcakes, scones en ijs.

Dit alles voor 24,50 per persoon. Wel even checken of het evenement van de taartwinkel niet vol zit: de vorige edities waren allemaal uitverkocht. Wanneer? Zaterdag 26 december om 11.30, in Ma Bella Cakery, IJdok 35.

2. Ontbijten bij Splendor
Kerstkater of niet, ontbijten moet je toch. Bij Splendor eet je op 26 december vanaf 10.00 uur je ochtendhap, bestaande uit onder andere zoete broodjes en verse koffie. Voor diegene met een échte kerstkater ligt er een voorraadje pijnstillers klaar.

Tijdens het ontbijt in de muziekclub luister je naar de muzikale kunsten van zanger Mattijs van de Woerd, violist Oene van Geel en Maarten Ornstein, die saxofoon, klarinet en bass klarinet speelt. Tickets (7,50 euro) voor deze fijne start van je Tweede Kerstdag zijn te krijgen via splendoramsterdam.com. Stichting Splendor zit aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 116.

MUZIEK

3. Oekraïnse meester op de bajan
Volydymyr Kurylenko (1973) is een bekende naam in de internationale accordeonwereld. Hij laat publiek in het Westen kennis maken met muziek die speciaal voor de Russische knopaccordeon, de bajan, gecomponeerd is. Het instrument dat Kurylenko bespeelt is speciaal voor hem gemaakt in Moskou.

Naast zijn repertoire van Russische muziek met een Slavische ziel, speelt hij ook transcripties van onder andere Bach, Rachmaninov, Mendelsohn en Tsjaikowski. Kurylenko zet zich in voor het behoud van de bajancultuur met behulp van zijn project Bayan in every corner of Ukraine. Hiervoor zette hij onder andere oude liederen, gezongen door baboesjka's uit omliggende dorpen van zijn woonplaats Krovelets in Noord-Oost Oekraine, op cd.

Deze meester op de bajan is te bewonderen op 25 december van 15.00 tot 17.00 uur in het Pianola Museum aan de Westerstraat 106 in Amsterdam. De toegang is 15 euro.

DANSEN

4. Kerstdiner en danspasjes
Terwijl DJ Graham B zijn kunsten aan de draaitafel laat horen, eet je in het sfeervolle Pllek een viergangen kerstdiner, onder andere bestaand uit kroketjes van aardpeer en geitenkaas en een gegrilde coquille in de schelp. Als iedereen is uitgegeten, gaat het meubilair aan de kant en ontstaat er een dansvloer. DJ Groovemaster Johnson neemt plaats achter de draaitafel en de kerstkilo's kunnen eraf worden gedanst.

Reserveren voor deze avond kan online. Het menu kost 49,50 euro, vega's betalen 44,50 en het kindermenu is 17,50 euro. Wanneer? Zaterdag 26 december, eten van 18 tot 22 uur, dansen van 22.30 tot 03.00 uur in Pllek aan de Tt. Neveritaweg 59.

JEUGD

5. Theatervoorstelling over het schaap Veronica
Veronica is het beroemde schaap van Annie M.G. Schmidt. Ze is eigenzinnig en lapt alle regels aan haar laars. Samen met haar twee vriendinnen Groen en Dominee vormt ze een herkenbaar, modern gezin. In de vrolijke familievoorstelling over het schaap wordt de burgerlijke wereld te grazen genomen met liedjes en sing-a-long voor iedereen.

Wil jij Veronica ontmoeten? Op 26 december om 14.30 is ze te zien in Jeugdtheater de Krakeling aan de Nieuwe Passeerderstraat 1. Kinderen tot en met 17 betalen 13 euro entree, volwassenen 16.00 euro. De kaartjes zijn inclusief drankje.

6. Musical: de klokkenluider van de Notre Dame
Precies twintig jaar na de Disneyfilm is het bekende verhaal van Victor Hugo nu in de kerstvakantie live te zien. Het verhaal, dat wordt gespeeld, gezongen en gedanst, gaat over de verlegen, verminkte Quasimodo die de beeldschone zigeunerin Esmeralda ontmoet. Dit zet zijn wereld op z'n kop en Quasimodo ontdekt dat mensen lang niet zo slecht zijn als hij dacht. De musical is geschikt voor jong en oud.

Erbij zijn? De klokkenluider van de Notre Dame is op 25, 26 en 29 december om 13.30 en 16.00 uur te zien aan Zonneplein 30. Kaarten kosten 15 euro.

7. Stoute sprookjes en lunchen aan zee
Op Haveneiland gebeurt het deze tweede kerstdag voor de verhalenliefhebbers onder ons: Om 14:00 uur strijkt verteller Willem de Ridder neer in Blijburg aan Zee, om een kerstsprookje te vertellen. De sprookjes van De Ridder zijn 'magistraal en stout'. Want, zo vindt de zaak, goede sprookjes zijn niet altijd braaf. Wel zijn ze geschikt voor iedereen tussen de acht en tachtig jaar.

Als je op Haveneiland loopt, is het bij de sterke geur van warme chocomel en gluhwein. Eet je mee met de kerstbrunch, dan is luisteren naar Willem De Ridder gratis. Kom je enkel voor het verhaal, dan betaal je 5 euro. Naast hapjes van de kerstbrunch zijn er borrelhappen te bestellen.
Wanneer? Zaterdag 26 december, van 11.00 tot 20.00, de sprookjesvertelling begint om 14.00 uur in Blijburg Aan Zee, Pampuslaan 501.

FILM

8. Geschiedenis, maar dan op een andere manier
In het Pianola Museum speelt filmconcertpianist Yvo Verschoor improvisaties naar aanleiding van nostalgische kerstfilms. Hij neemt je, samen met pianist Kasper Janse, mee naar de tijd van de filmpinoiers uit 1900. Voor de aanwezigen is kerststol en gluhwein. Het decor doet denken aan Dickens' A Christmas Carol.

Benieuwd? Op 26 december, van 15.00 tot 17.00 uur in het Pianola Museum aan de Westerstraat 106. Kaarten zijn 15 euro. Reserveren wordt aanbevolen. Mail naar info@pianola.nl of bel 020-6279624.

DRINKEN

9. Midwinter sloten Bier festival
De ongekroonde derde kerstdag met een biertje in je hand? Op 27 december is de tweede editie van het Sloten Bier Festival. Met livemuziek, bourgondisch eten en vooral glazen met speciale bieren wordt er op 27 december een ode gegeven aan het bier. Verschillende kleine, gepassioneerde brouwerijen uit het hele land komen hun bier vertegenwoordigen.

De toegang naar het festival is gratis. Bier nuttigen kost een bierglas a 10 euro. Dit glas kun je de hele dag hervullen met brouwsels. Bij het bierglas krijg je vijf munten cadeau. Het festival begint vanaf 13.00 uur aan de Louwesweg 1.

BEWEGEN

10. Outside Bootcamp
Wanneer kerst voorbij is en de uitgebreide diners plaatsmaken voor ongewenste kerstkilo's, kun je twee dingen doen: je voornemen in januari te gaan sporten, of het meteen te gaan doen. Op 27 december gaat trainer Samuel van Gelder van 09.45 tot 11.00 uur aan de slag met iedereen die sportief is of zich zo wil voelen.

De kosten: 9 euro voor een partijtje vechten tegen de kerstkilo's. Als je een speciale strippenkaart aanschaft of al hebt, is het iets goedkoper. Blijf via de Facebookpagina op de hoogte van de plek van het gebeuren!

Het schaap van Annie M.G. Schmidt staat nu in het theater Beeld MdeGruyter JVervest
Het schaap van Annie M.G. Schmidt staat nu in het theaterBeeld MdeGruyter JVervest
Dineren & dansen bij Pllek Beeld Pllek
Dineren & dansen bij PllekBeeld Pllek
Cakepops zoals je kunt vinden tijdens de kerst high tea van Ma Bella Cakery Beeld Ma Bella Cakery
Cakepops zoals je kunt vinden tijdens de kerst high tea van Ma Bella CakeryBeeld Ma Bella Cakery

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden