Uitleg

10 vragen over het coronavirus en de impact op je dagelijks leven

Beeld Jip van den Toorn

De nieuwe maatregelen tegen het coronavirus hebben verstrekkende gevolgen. Waar moeten we in het dagelijks leven rekening mee houden?

1. Kan er gewoon met het openbaar vervoer worden gereisd?

Reizen kan nog steeds, maar gewoon is het allang niet meer. Het RIVM adviseert mensen met gezondheidsklachten of met een kwetsbare gezondheid treinen, bussen, metro’s en trams te vermijden. Wie geen eigen vervoer heeft en toch naar een andere locatie moet, wordt aangeraden hulp te vragen in eigen omgeving of om een taxi te nemen.

2. Er wordt vaak gesproken over milde gezondheidsklachten. Wat zijn dat?

Neusverkoudheid, loopneus, keelpijn of een lichte hoest en een lichaamstemperatuur niet hoger dan 38 graden Celsius.

3. Wat moet ik doen als ik verkouden ben of me niet lekker voel?

In het geval van milde gezondheidsklachten luidt het advies: blijf thuis, ziek uit en houd afstand van anderen. Pas bij koorts vanaf 38 graden, hoest of moeilijk ademen – dat zijn geen milde klachten meer – is het zaak contact op te nemen met de huisarts.

4. Restaurants met meer dan honderd stoelen zijn open, evenementen met meer dan honderd bezoekers worden afgelast. Hoe zit dat?

“Dat er meer dan honderd man terecht kan op een locatie, betekent niet dat ze er daadwerkelijk moeten zijn,” zegt een woordvoerder van het RIVM. Er is een maximum gesteld voor de duidelijkheid, al wordt daar niet op gehandhaafd. “We doen een beroep op het gezonde verstand van mensen.”

5. Wat is ‘voldoende’ bij het advies om afstand te houden van elkaar?

De armlengte van een volwassene geldt als minimum.

6. Ik heb een huisfeestje dit weekend, kan ik gewoon gaan?

Het RIVM adviseert groepen te vermijden waar meer dan honderd mensen aanwezig zijn. “We zeggen niet: ga niet naar het café of restaurant,” zegt de woordvoerder. “Alleen bij klachten moet je thuisblijven. In alle andere gevallen: neem de hygiënemaatregelen serieus: geen handen schudden, regelmatig handen wassen, niezen in je elleboog en gebruik een papieren zakdoeken.”

7. Kan het coronavirus worden over­gedragen via geld of andere producten?

Om ziek te worden van een virus moet een bepaalde hoeveelheid virusdeeltjes op het geld of product zitten en dat moet naar je toekomen. Volgens het RIVM kunnen virussen moeilijk overleven buiten het lichaam. Helemaal steriel zijn geld en producten natuurlijk niet. Daarom wordt er gehamerd op de hygiënemaatregelen: hoe schoner de handen, des te marginaler de kans op verspreiding van het virus.

8. Kan ik nog naar de winkelstraat?

Wie geen gezondheidsklachten heeft, kan gewoon door met het leven: winkelen, boodschappen doen, ergens een hapje eten: zolang we grote groepen mijden en geen klachten hebben kan dat.

9. Wat kan ik dit weekend met mijn gezin doen zonder risico?

Buiten een wandeling maken, naar het café, bordspellen, uit eten: het mag allemaal. Het RIVM geeft niet het advies om binnen te blijven. “We hebben er anders dan België voor gekozen horeca open te laten. Ook andere activiteiten waar maximaal honderd mensen bij aanwezig zijn kunnen doorgaan.” Sommige ondernemingen laten die keuze niet aan de bezoekers. Zo zijn alle Amsterdamse openbare bibliotheken dicht en ook Het Rijksmuseum, het Van Gogh en veel andere musea zijn tot het eind van de maand gesloten.

10. Hoe lang gaat deze crisis duren?

De huidige maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden