Lijstje

10 onmogelijke kruispunten in Amsterdam

Het is een wonder dat hier niet vaker iets misgaat. Tien onmogelijke kruispunten op een rij.

Liza van Lonkhuyzen
De ingang van het Vondelpark Beeld Liza van Lonkhuyzen
De ingang van het VondelparkBeeld Liza van Lonkhuyzen

1. Rozengracht/Marnixstraat

Het terrasvolk van café Brandstof op de hoek Rozengracht/Marnixstraat heeft altijd genoeg te zien. Op dit immense kruispunt lijkt half Amsterdam elkaar te kruisen. Een complicatie is een stoplicht een eindje verderop op de Nassaukade. In de spits ontstaat daardoor om de minuut een autofile dwars over het kruispunt. Automobilisten die willen oversteken, komen daardoor ook vast te staan en dan willen er ook nog trams doorheen. Chaos.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

2. Berlagebrug aan de Mr. Treublaankant

Dit kruispunt is heel bijzonder; hier staan even tegelijk alle vier stoplichten voor fietsers op groen. Fietsers vanaf of richting de Berlagebrug en fietsers op de Weesperzijde denken dan dat ze hard door kunnen trappen. Chaos en irritatie alom. Als het licht wél op rood staat, ontstaan door de drukte mensenmassa's waar je u tegen zegt.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

3. Ruyschstraat/Weesperzijde

Het is heerlijk om vanuit De Pijp de Nieuwe Amstelbrug over te rijden en om je heen te kijken. Het Amstelhotel in de verte, bootjes op het water - Amsterdam op haar mooist. Met een noodvaart en goed humeur zoef je de brug af, Oost in. Maar dan: op twee momenten kunnen fietsers van rechts komen. Je hebt voorrang, maar krijg je dat ook? Ook komt verkeer van links dat zich over autobaan, twee trambanen en jouw fietspad probeert te wurmen. Help!

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

4. Prins Hendrikkade/Damrak

Een beetje cliché, maar het blijft er nou eenmaal chaos. Toeristen zijn nog bezig te wennen aan het fenomeen fiets, ondertussen zijn er overal selfiesticks en rolkoffers. Fietsers ergeren zich aan de onkunde van voetgangers, maar negeren zelf vaak het stoplicht. Tot een jaar geleden was hier een zebrapad, maar dat is, terecht, weggehaald om schijnveiligheid te voorkomen. Het blijft een plek des onheils.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

5. Entree Vondelpark/Stadhouderskade

Het is de plek waar toeristen of niet-hoofdstedelingen bruut opschrikken na een middagje park. Door de massieve grijze pilaren bij de entree van het Vondelpark, is het smalle fietspad waar dagelijks honderden mensen fietsen of brommeren lastig te zien. Zonder dat ze er erg in hebben, staan toeristen ineens midden op het fietspad, tot frustratie van menig Amsterdammer.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

6. Ranonkelkade/Buiksloterweg

Men komt hier uit het verkeersluwere Noord geracet, vaak met het slaapzand nog in de ogen. Mensen weten dat de pont nog nét halen als ze de benen uit hun lijf trappen. Totdat dit kruispunt roet in het eten gooit. Als de pont net is aangekomen, ziet het zwart van de mensen. Probeer maar eens én geen voetgangers aan te rijden én je over de fietsbaan in tegengestelde richting te wurmen én eventuele auto's te ontwijken. Hoe doen mensen dit?

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

7. Paulus Potterstraat/Van Baerlestraat

Op de Paulus Potterstraat langs het Stedelijk Museum rijden fietsers, bussen, trams en veel auto's. De kruising met de Van Baerlestraat is een crime. Vooral voor fietsers die linksaf richting Concertgebouw willen. Ze moeten aan de overkant voorsorteren, maar hier is weinig tijd en plek voor. Auto's naast hen rijden tegelijk rechtdoor. Veel fietsers belanden in blinde paniek midden op het kruispunt.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

8. Monding Spuistraat/Spui

Voor boekhandel Athenaeum is ook een notoir onmogelijk verkeerspunt. Trams racen de hoek om vanaf het Singel, hop-on-hop-off-bussen komen uit de Spuistraat en toeristen komen overal vandaan. Veel waaghalzen uit de Spuistraat steken schuin over, wat de verkeerssituatie niet beter maakt.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

9. Zeilstraat/Amstelveenseweg

De Zeilstraat is een verkeersader richting Slotervaart, de Amstelveenseweg is er een richting Zuidas. Vooral voor verkeer uit de Zeilstraat is het lastig. De halte voor tramlijn 2 is daar alleen een aanduidingsbord op de stoep, vandaar het risico voetgangers die naar de tram rennen van hun sokken te rijden. Daarna is er de Amstelveenseweg die, vooral in de ochtendspits, gebarricadeerd wordt door een fietsfile richting de rotonde bij het Haarlemmermeerstation. Onmogelijk.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen

10. Marnixstraat/Kinkerstraat

Op snelbaan Marnixstraat rijdt van alles: fietsers, auto's, taxi's, drie tramlijnen en een veelvoud aan streekbussen. Als fietser uit de Kinkerstraat lonkt de Elandsgracht dichtbij, maar ook ver weg. Hoe er te komen? De gemeente heeft de laatste weken flink gesleuteld aan het kruispunt om de haaientanden en zebrapaden duidelijker te maken en het kruispunt te versimpelen. Omkeren en terug naar huis lijkt hier echter nog steeds de beste optie te zijn.

null Beeld Liza van Lonkhuyzen
Beeld Liza van Lonkhuyzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden