10 jaar geëist voor fatale beroving 88-jarige

Een 25-jarige Alkmaarder verdwijnt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft tien jaar in de cel voor een serie inbraken, waarvan een met dodelijke afloop. Tegen een 31-jarige medeverdachte eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Alkmaar vandaag vijf jaar cel.

Redactie
Exterieur van het gerechtsgebouw; rechtbank Alkmaar. Beeld anp
Exterieur van het gerechtsgebouw; rechtbank Alkmaar.Beeld anp

Hoofdverdachte Jeffrey A. brak in maart vorig jaar in bij een 88-jarige Alkmaarse, die volgens hem tegen de verwachting in thuis was. Toen ze riep dat hij moest weggaan en naar hem toe kwam, sloeg hij haar tegen de grond. Ze liep ernstig hersenletsel op en overleed zeven maanden later.

Hoewel deskundigen het onderling niet eens zijn over de vraag in hoeverre het hersenletsel een rol speelde bij het overlijden van het slachtoffer, heeft A. zich volgens de aanklaagster door de klappen die hij de bejaarde vrouw gaf schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. 'Hij heeft de kans aanvaard dat hij haar dodelijk zou verwonden."

Zij noemde de beroving op de 88-jarige 'Tante Antje''laf" en verweet A. dat hij koos 'voor puur, snel, geldelijk gewin". Volgens haar moet de Alkmaarder 'er voortaan mee leven dat haar laatste maanden door zijn zucht naar geld zijn verworden tot een ware hel". Aan haar zelfstandige leven had hij 'met zijn rake stompen" toen al een einde gemaakt, aldus de officier.

Schoon schip

A. en zijn medeverdachte Rik S. werden een jaar geleden aangehouden na een tip. Bij de politie maakte de 25-jarige Alkmaarder vervolgens schoon schip. Naast de beroving van de bejaarde Alkmaarse bekende hij een reeks woninginbraken.

Volgens A. werd hij tot de inbraken gedwongen door zijn drugsleveranciers, die hem zo een schuld lieten inlossen. S. zou daarbij de tussenpersoon zijn geweest, die huizen van veelal oudere mensen uitzocht en mee op voorverkenning ging. 'De opdrachtgever, leermeester, winstopstrijker en intellectueel dader', noemde de aanklaagster hem. S., net als A. in het bezit van een flink strafblad, ontkent.

Morgen gaat het proces verder. Dan voert de verdediging van de twee verdachten het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden