10 jaar cel voor doden Rietje Willms uit Oost

De 54-jarige Hans W. en zijn 55-jarige vrouw Susanne H. moeten tien jaar de cel in voor het doden van hun moeder en schoonmoeder Rietje Willms-Esselaar uit Oost.

De twee verdachten: schoondochter Susanne H. (56) en Zoon Hans W. (55). Beeld Facebook
De twee verdachten: schoondochter Susanne H. (56) en Zoon Hans W. (55).Beeld Facebook

Volgens de rechtbank staat het vast dat het echtpaar Rietje om het leven heeft gebracht door haar in juni 2016 een dodelijke hoeveelheid van het pijnstillend middel oxycodon toe te dienen. De rechtbank sluit uit dat Rietje zelfmoord heeft gepleegd of dat ze de oxycodon per ongeluk heeft ingenomen. Ook betrokkenheid van anderen is nergens uit gebleken.

De straf valt lager uit dan de 16 jaar die door het Openbaar Ministerie was geëist. Volgens de rechtbank is het echtpaar verantwoordelijk voor doodslag en niet voor moord, omdat niet kan worden vastgesteld dat er een moment van beraad was en dat ze dat hebben gebruikt om hun daad te overdenken.

Erfenis
Een strijd om de erfenis was vermoedelijk het motief om Rietje te doden. W. was nog de enige erfgenaam, nadat Rietje haar andere zoons had onterfd. Een zaak daarover liep nog bij de rechter, maar dat wilden W. en H. kennelijk niet afwachten. Rietje was zeer vermogend vanwege de erfenis van haar overleden man, vastgoedbaron Edward Willms.

Rietje werd door W. en H. weggehouden bij andere familieleden en ernstig verwaarloosd. Een bevriende pastoor maakte zich daar grote zorgen over, bleek tijdens de inhoudelijke behandeling. Rietje zou eens in haar eigen uitwerpselen in bed zijn aangetroffen.

Volgens de rechtbank zijn W. en H. 'geraffineerd' te werk gegaan. Uit het dossier zou een planmatige wijze van handelen kunnen worden afgeleid. "Achteraf is geprobeerd betrokkenheid te verhullen. Pas tijdens de inhoudelijke behandeling wilden de verdachten antwoord geven op vragen, waarbij ze zichzelf telkens tegenspraken."

Afgeluisterd gesprek
Een afgeluisterd gesprek in de auto gold als belangrijk bewijs voor het door het OM tenlastegelegde medeplegen. Tijdens dat gesprek zei W. tegen H.: "Zolang wij niet bekennen, weten hun niet wie het heeft gedaan." De verdachten verklaarden dat ze dat hadden gezegd als reactie op de beschuldigingen aan hun adres, maar dat vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

De rechtbank stelt dat W. zijn moeder de oxycodon heeft toegediend, maar is ervan overtuigd dat hij dat van zijn vrouw H. had gekregen. Zij beschikte als enige in de kring rond het slachtoffer over het middel, dat ze nota bene had gedeclareerd bij haar zorgverzekeraar.

De rechtbank noemt het 'een zeer ernstig misdrijf'. "Het slachtoffer was een vrouw die kwetsbaar was. Niet alleen vanwege haar leeftijd, maar ook omdat haar zorg aan de verdachten was toevertrouwd. Het is schrijnend dat het slachtoffer hun eigen moeder en schoonmoeder is en de nabestaanden hun eigen gezins- en familielden."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden