10 jaar cel geëist voor doden vader Roberto Campagne

Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar cel tegen Ferjo (23) voor het doodschieten van zijn vader Roberto Campagne. Zijn moeder, Trijn R., hoorde een jaar tegen zich eisen.

Roberto Campagne werd door zijn zoon doodgeschoten. Beeld -
Roberto Campagne werd door zijn zoon doodgeschoten.Beeld -

De 51-jarige Campagne werd in de vroege ochtend van 16 augustus 2017 met drie kogels in het hoofd doodgeschoten in een huis in de Nova Zemblastraat. Het duurde nog vier dagen voordat de moordzaak onder de aandacht kwam van de politie.

Een neef van Campagne beldde toen de meldkamer in Zwolle met het bericht dat zijn oom dood in het huis zou liggen. Zijn tante Trijn (ook wel Carla genoemd) en neef Ferjo hadden hem naar eigen zeggen gevraagd om zijn stoffelijk overschot weg te werken. In ruil daarvoor zou hij 10.000 euro krijgen. Hij ontving zelfs een foto via Whatsapp van het in zeil en tape ingepakte lichaam van zijn oom.

Bebloede lakens
In de woning trof de politie inderdaad dit tafereel aan. Intussen was geprobeerd zoveel mogelijk sporen uit te wissen. Bebloede lakens, een broek en een T-shirt waren verder in vuilniszakken gestopt en het wapen was inmiddels weggewerkt.

Campagnes zoon en ex-vriendin melden zich dezelfde avond nog bij de politie. Ferjo zegt dat hij schoot uit noodweer. Zijn vader zou op zijn moeder hebben geschoten in de slaapkamer. Toen hij binnenkwam, zag hij een revolver. Daarmee schoot hij toen zijn vader hem met een mes belaagde, zegt hij.

Noodweer
Het OM gaat niet mee in de verklaring van noodweer. De sporen, waarvan een deel door Ferjo en Trijn zelf zijn verwijderd, wijzen daar volgens de officier van justitie niet op.

Bovendien verklaarde de zoon dat hij tijdens het fatale moment motorhandschoenen droeg, en dat het donker was in de kamer. Daardoor gelooft het OM niet dat hij - zoals hij zelf zegt - in een flits een revolver van de grond kon pakken.

Agressief
Maar dat er een problematische relatie was tussen de gezinsleden, staat volgens het OM wel vast. Campagne stond bekend als agressief en gewelddadig en als een man met verslavingen en psychiatrische problemen.

De 12 maanden cel die het OM tegen Trijn R. eist, is vanwege het wegmaken van het lichaam. De officier van justitie rekent het haar en Ferjo ernstig aan dat zij geprobeerd hebben om dat te doen, maar intussen 'gewoon' met hun leven zijn verder gegaan.

Lees ook: Waarom moest Roberto Campagne dood?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden