Update

10 café's met een grote bierkaart

Waar zijn veel bijzondere bieren te drinken? Op ons lijstje van vijf Amsterdamse adressen met goede bierkaart, kwamen veel reacties. Sommige Paroollezers misten hun favoriete café. Daarom nu: een aangevuld overzicht met vijf extra tips.

Guido van Eijck en Saskia Naafs
null Beeld Facebook Café Gollem 2
Beeld Facebook Café Gollem 2

Café Gollem
Café Gollem is een klein bruin café in een oude brouwerij in een zijstraat van de Spuistraat. Toen het café in 1972 opende, was het de eerste gespecialiseerde bierbar in Amsterdam. Gollem serveert 14 verschillende bieren van de tap en 200 op fles. Er zijn vier locaties. 'Gollem 3' op de Overtoom 160-161 is zeker ook een bezoekje waard.
Adres: Raamsteeg 4

In de Wildeman
Het pand van Café Wildeman werd ooit gebruikt door de destilleerderij Levert & Co. en heeft nog steeds een authentieke sfeer. Tegen de muren staan houten vaten en er hangen oude reclameborden. Maar het belangrijkste is het biermenu: 18 verschillende bieren van de tap, 250 verschillende op fles. De bieren komen vooral uit België en Nederland, maar ook uit de rest van de wereld.
Adres: Kolksteeg 3

Café Westerdok
Het stel Steve Bramwell en Adelina Landmann runnen Café Westerdok, een historische bar die bestaat sinds 1899. Westerdok is een vrijhuis, wat betekent dat het niet aan een brouwerij gebonden is. De eigenaren serveren daarom alleen de bieren die zij zelf lekker vinden. Uniek is de rokersruimte: een kelder van 55 vierkante meter met twee biljarttafels, dartboards en loungestoelen.
Adres: Westerdok 715A

Arendsnest
Arendsnest is een uniek café. Het is het enige ­gespecialiseerde biercafé in Amsterdam dat alleen Nederlands bier schenkt. Dat betekent niet dat er weinig keus is. Ze hebben 30 bieren op tap en 100 bieren op fles. Proeverijen worden aangeboden in de kelder, in proeflokaal Bartholomeus. Adres: Herengracht 90

Craft & Draft
Craft & Draft heeft weinig zitplaatsen, maar als je eenmaal binnen bent, bereid je dan voor op een ­wereldreis van bieren. Craft & Draft serveert ongeveer 140 bieren uit onder andere Scandinavië, Engeland, Spanje en de Verenigde Staten. Je kunt er ook bier kopen om mee naar huis te nemen.
Adres: Overtoom 417

De beste tips van lezers:

Café Zotte
Door verschillende mensen genoemd: het Belgisch Bierproeflokaal De Zotte. Lezer Rik Bakker: 'De Zotte hoort ook bij dit lijstje. Ruime keuze aan bier en uit dat postzegeltje van een keuken komen de lekkerste gerechten!'
Adres: Raamstraat 29

Brouwerij De Prael
'Hè? hoe kan het dat Brouwerij de Prael op de Wallen niet genoemd wordt? De vriendelijkste brouwerij-café-winkel in de stad', schreef Bert de Jong. De brouwerij, proeverij en winkel van De Prael, die midden in het meest toeristische stukje Amsterdam (de Rosse Buurt) liggen, zijn populair onder Amsterdammers.
Adres: Oudezijds Voorburgwal 30, Oudezijds Armsteeg 26

Brouwerij 't IJ
Nu we toch bij de brouwerijen beland zijn: Brouwerij 't IJ moet er ook tussen staan. Voor veel lezers is de beroemde brouwerij in de molen De Gooyer in Oost een heel belangrijke speler in de Amsterdamse biercultuur. Het grootste deel van de gebrouwen bieren is van tap verkrijgbaar.
Adres: Funenkade 7

Café Joost
'Bij bar Joost in Oost hebben ze louter Amsterdamse bieren', schrijft Robin Van Der Lende. Het bierlokaal vlakbij het Javaplein profileert zich als een buurtbar. Op de kaart staan veertig bieren uit Amsterdam: van De Amsterdam Brewboys, Butchers Tears, Brouwerij 't IJ, Bruut bier, Two Chefs, De vriendschap, Oedipus en Wispe.
Adres: Molukkenstraat 33

Café Belgique
Tot slot nog een tip voor liefhebbers van bier van de Zuiderburen. 'Café Belgique in de Gravenstraat mag niet onbenoemd blijven', reageert Ton Photodam. 'Dit zeer kleine café is gespecialiseerd in Belgische bieren. Acht op tap, vijftig op fles.' Café Belgique is een van de kleinste café's in de binnenstad.
Adres: Gravenstraat 2

Meer lijstjes? In het boek The 500 hidden secrets of Amsterdam zijn deze en nog honderden andere tips gebundeld

null Beeld Facebook Bierproeflokaal In De Wildeman
Beeld Facebook Bierproeflokaal In De Wildeman
null Beeld Facebook Café Westerdok
Beeld Facebook Café Westerdok
null Beeld Facebook Proeflokaal Arendsnest
Beeld Facebook Proeflokaal Arendsnest
null Beeld Facebook Craft & Draft
Beeld Facebook Craft & Draft
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden