10.000 rijbewijzen ingenomen in 2008

Een kleine drieduizend bestuurders verloren hun rijbewijs omdat zij niet mee wilden doen aan een verplichte cursus tegen alcohol in het verkeer. Foto ANP Beeld
Een kleine drieduizend bestuurders verloren hun rijbewijs omdat zij niet mee wilden doen aan een verplichte cursus tegen alcohol in het verkeer. Foto ANP

DEN HAAG - Een kleine tienduizend mensen raakten vorig jaar hun rijbewijs kwijt. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van 2007. Het grootste deel van hen (4466) moest het document inleveren na dronken rijden.

Een kleine drieduizend bestuurders verloren hun rijbewijs omdat zij niet mee wilden doen aan een verplichte cursus tegen alcohol in het verkeer.

Dat staat in het jaarverslag van het Centraal Bureau Rijvaardigheid. De laatste vier jaar is het aantal ingenomen rijbewijzen gestaag gestegen.

Sinds 2007 kunnen dronken rijders een zogenoemde Educatieve Maatregel Alcohol opgelegd krijgen. Vorig jaar is die straf 11.000 maal opgelegd. Als iemand dat weigert, neemt het CBR rijbewijs in.

In oktober is daar de driedaagse cursus Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer aan toegevoegd. De cursus kan verplicht worden opgelegd aan bestuurders die zich schuldig maken aan agressief rijgedrag, bumperkleven, snijden of rechts inhalen. Dat gebeurde ruim honderd maal in het laatste kwartaal van 2008.

Het CBR verbiedt ook steeds meer chauffeurs met lichamelijke mankementen achter het stuur te kruipen. Dit overkwam in 2008 ruim 1600 bestuurders. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden