Plus

10.000 dragqueens gefotografeerd: 'Ik ben op zoek naar hun ziel'

Stilettohakken, sexy outfits, pruiken en vele lagen make-up. De Amerikaanse fotografe Shirley Agudo legde in tien jaar zo'n tienduizend dragqueens vast, onder meer tijdens de Gay Pride Amsterdam.

Hanneloes Pen
null Beeld Shirley Agudo
Beeld Shirley Agudo

De uitstraling van een dragqueen fascineert de Amerikaanse, in Nederland wonende fotografe Shirley Agudo al geruime tijd. Ze fotografeerde in tien jaar pakweg tienduizend drags op de Amsterdamse Gay Pride en andere evenementen in de stad.

"Dit is de droom van elke fotograaf. De kleuren en de spirit van die mensen, de expressie op hun gezichten. Het is een en al vreugde en vrijheid," zegt Agudo, een heterovrouw van 64, afkomstig uit een dorpje in Pennsylvania.

Stilettosprint
Ze fotografeerde de botenparade, de Drag Queen Olympics met het handtasjes werpen en de stilettosprint en het flaneren tijdens de eeuwenoude Hartjesdagen op de Zeedijk. Voor haar fotoboek Amsterdam Streethearts selecteerde ze meer dan 400 foto's.

null Beeld Shirley Agudo
Beeld Shirley Agudo

Er zijn ook beelden opgenomen van de transformatie die de mannen achter de schermen bij het Homomonument ondergingen: het stiften van de lippen, aanbrengen van mascara en het dichtritsen van goudkleurige glitterjurken.

Er zijn foto's van schoenen met stilettohakken, soms met de grote teen over de rand, zoals die van Jennifer Hopelezz in netpanty - oftewel Richard Keldoulis, een van de oprichters van de Drag Queen Olympics. Hij gaf haar toestemming om backstage te fotograferen.

'Ik laat de mensen eerst poseren en blijf ze daarna fotograferen als ze ontspannen en afgeleid zijn.' Beeld Shirley Agudo
'Ik laat de mensen eerst poseren en blijf ze daarna fotograferen als ze ontspannen en afgeleid zijn.'Beeld Shirley Agudo

"Het was niet heel moeilijk om in hun wereld te komen. Ze houden wel van aandacht," zegt Agudo. Agudo die zichzelf een sociaal-documentair en straatfotograaf noemt, raakte overdonderd toen ze meer dan tien jaar geleden voor de eerste keer de Amsterdamse Gay Pride meemaakte. Het fotoboek dat 19 juli verscheen, is een visueel eerbetoon aan de dragqueens.

Over haar werkwijze zegt ze in het tweetalige boek (Engels en Nederlands): "Ik laat de mensen eerst poseren en blijf ze daarna fotograferen als ze ontspannen en afgeleid zijn. Ik zoek naar hun ziel."

Gay Frite
De foto van een dragqueen met baard - Xavier Appelman alias Miss NixX - is een van haar lievelingsfoto's. "Ik had al verschillende foto's gemaakt van Miss NixX, maar die foto maakte ik toen ze net het podium op stapte om een show te doen. Het toont attitude en trots. Zo van: ik ben er klaar voor. Hier kom ik."

null Beeld Shirley Agudo
Beeld Shirley Agudo

Een andere foto is van een stel voor een friettent: Gay Frite. Agudo legde de interactie vast tussen de twee dragqueens en twee mannelijke bezoekers. Die kijken enigszins verwonderd en nieuwsgierig naar de drags die - hooggehakt en kortgerokt - samen op een muurtje elegant een patatje zitten te eten.

Ook het clubje, in Victoriaanse stijl uitgedoste, bezoekers in café The Queen's Head op de Zeedijk intrigeerde haar. Ze nemen even de tijd voor een peuk en een drankje. De hoed met paarse struisveren is gemakshalve op tafel geparkeerd. "Heel surrealistisch, met die moderne ober erbij. Je vraagt je af wat er aan de hand is."

Amsterdam Streethearts is Agudo's zevende boek. Eerdere fotoboeken die ze uitbracht: The Dutch and Their Bikes, Bicycle Mania Holland en Here's Holland.

Amsterdam Streethearts, Uitgeverij Bas Lubberhuizen, € 29,99. De foto's zijn t/m 6 augustus te zien in de OBA.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden