Lijstje

1 april: Van Andreaskruis over het IJ tot Drake-excuses

De klassieke 'verloren' portemonnee aan een touwtje kan écht niet meer. 1 april-grappen zijn tegenwoordig groots opgezet en voorzien van een marketingplan. Hier verzamelen we de Amsterdamse grappen:

Het Parool
De Grande Arche over het IJ Beeld BDG Architecten
De Grande Arche over het IJBeeld BDG Architecten

Politie biedt cel aan op Airbnb

Voor slechts €90,- per nacht een sobere, maar oh zo knusse kamer in een historisch pand in het centrum van Amsterdam huren? De politie maakt het mogelijk. 'We hebben jarenlange ervaring met overnachtingen van mensen die even tot rust moeten komen.'

'Een badkamer en toilet en suite, 24/7 maaltijdservice en uniek dakterras met veilige afrastering,' luidt de advertentie. 'De directe omgeving is gevrijwaard van criminaliteit en bagage kunt u zonder zorgen achterlaten bij onze incheckbalie.' Een ding is zeker: verkopen kunnen ze wel, daar bij de politie. Of het ook binnen legale verhuur valt, is een tweede.

GVB start proef met Pee-cams

Weinig zo smerig als de liften in metrostations. Menig urinoir ruikt nog frisser. Tijd voor maatregelen, vindt het GVB. Om wildplassen in de lift tegen te gaan, kondigt het vervoersbedrijf een proef met de 'Pee-cam' aan: een microcamera die wordt geactiveerd door vochtsensoren in de liftvloer.

"De Pee-cam staat in directe verbinding met een beeldscherm bij de ingang van de lift, waarop geprojecteerd wordt. Liften worden door wildplassers veel gebruikt omdat ze zich daar ongezien wanen. Met de komst van de Pee-cam is dat nu voorbij," aldus het GVB.

De waterbus voor festivals

Bustouroperator Maximal heeft zijn photoshopskills uit de kast getrokken, over het resultaat mag je zelf oordelen. Het beeld van de bus - smurfenblauw, vol ouderen en dobberend in de Amstel - zou het bericht dat Maximal en Connexxion Tours in het Paasweekend 12.000 festivalgangers naar DGTL festival op de NDSM-werf brengen, kracht bij moeten zetten.

Het zou gaan om een pilot in samenwerking met Connexxion Tours. "Als de evaluatie positief uitvalt overweegt Maximal uit te varen naar Woodstock Bloemendaal, strand Blijburg maar ook Britse bestemmingen zoals Glastonbury Festival en We Are FSTVL," aldus Maximal.

null Beeld Maximal
Beeld Maximal

Wietplantage op het dak van de Stopera

Wat doe je als je pro legalisering van softdrugs, pro gemeentelijke wietteelt en pro groen bent? Dan zegt je op 1 april dat je de daken van gemeentelijke panden - denk aan de OBA, de Stopera en, ach waarom ook niet, het Paleis op de Dam - vol wiet gaat planten.

"Per vandaag hebben wij toestemming om dit te realiseren. Het bespaart energiekosten, de gemeente verdient er een extra zakcentje mee en de schimmige achterdeurpraktijken zijn verleden tijd," aldus Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks.

Als klap op de vuurpijl menen de groene stoners dat niemand minder dan Ard van der Steur de officiële opening van de plantage op het dak van de Stopera zal inleiden met jawel; een jointje van eigen kweek.

Wiet op dak Stopera: groen én winstgevend Beeld Dwars
Wiet op dak Stopera: groen én winstgevendBeeld Dwars

Ontwerp voor brug over het IJ

Architectenbureau BDG Architecten heeft kosten noch moeite gespaard om zo overtuigend mogelijk over te komen en introduceert hét ontwerp voor de brug over het IJ: de Grande Arche.

Het wordt volgens de architechten niet zomaar een brug. Nee, het wordt een brug met woningen, een hotel en gondels voor forenzen tussen het centrum en stadsdeel Noord. De boog wordt met honderd meter zo hoog dat oceaanstomers er gemakkelijk onderdoor kunnen varen en is geïnspireerd op de Andreaskruisen.

Medio 2019 start de bouw. Aan de artist impression ligt het in ieder geval niet.

null Beeld BDG Architecten
Beeld BDG Architecten

Schiphol maakt zich klaar voor ruimtevaart

Niemand minder dan Schiphol-ceo Jos Nijhuis en astronaut André Kuipers werden van stal gehaald voor het ondertekenen van 'Schiphol Spaceport 2030'.

Dat is een ruimtehaven die van alle gemakken voorzien is voor de particuliere ruimtereiziger. 'The sky is the limit,' aldus de luchthaven.

null Beeld Schiphol
Beeld Schiphol

Drake maakt excuses in Amsterdamse Bos

De gemeente Amstelveen haakt in op de Drake-hype en meldt dat de Canadese rapper zaterdag zijn excuses in meerdere talen (!) zal aanbieden in het Amsterdamse Bos.

Ook menen zij de reden van zijn afzeggen te weten. Meneer Drake zou zich te goed hebben gedaan aan boerenkool en Amstelveense muurkroketten, maar dit zodanig snel hebben moeten eten om tijdig de verkeerschaos - veroorzaakt door de brand in de Schipholtunnel - te vermijden, dat hij er spontaan voedselvergiftiging van opliep.

De ambtenaar die dit bedacht, is tevens founding father van de website smoesjes.nl. Of is dat dan weer een 1 april-grap?

Drake at zijn buikje vol muurkrokketten Beeld anp
Drake at zijn buikje vol muurkrokkettenBeeld anp

Heineken brouwt bier van grachtenwater

Heineken brouwt bier van grachtenwaterDe 1 april grappen begonnen al vroeg dit jaar. Na bierbrood - wel echt - kondigde Heineken 28 maart een volgend experiment aan: bier brouwen van grachtenwater. De grap dat dat al jarenlang te proeven valt, is natuurlijk snel gemaakt.

Heineken verzon er een mooi verhaal bij over oude brouwketels aan de Stadhouderskade en iets terugdoen voor Amsterdam, nu dat de hordes toeristen er zo'n bende van maken. Het grachtenpils zou tijdelijk te proeven zijn tijdens bij de Heineken Experience. Grapje dus.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden