1,5 meter afstand? Dan ook niet samen de supermarkt in

Winkels wachten niet langer op overheidsingrijpen en maken zelf regels om adviezen omtrent het coronavirus na te leven. Zo kunnen klanten bij de Deen alleen nog in hun eentje boodschappen bij de winkelketen doen.

. Beeld Raounak Khaddari
.Beeld Raounak Khaddari

Stelletjes, vrienden, ouder en kind, iedereen die boodschappen wil doen bij supermarkt Deen in de Rijnstraat krijgt dezelfde vraag voorgelegd bij de ingang: “Bent u alleen?” Sinds gisteren geldt er namelijk een nieuw beleid: maximaal één persoon mag aankopen doen, komt de klant met meer, dan moet de rest van het gezelschap buiten wachten. Supermarkmanager Klaas Kessler kan anders de geadviseerde anderhalve meter afstand niet garanderen. “Er is te veel aanloop in de winkel. Als we deze regel niet toepassen, kunnen we ook niet de adviezen van het RIVM opvolgen.”

Bij de Albert Heijn aan de overkant wordt opvolging van de richtlijnen van het RIVM nog niet afgedwongen. Bezoekers kunnen overal in en voor de winkel lezen dat ze afstand moeten houden. Bij de kassa is met geel-zwarte strepen aangegeven wat een gepaste afstand is. Toch wint haast, ongeduld of gebrek aan besef het van de vooralsnog vrijblijvende adviezen; de mensen in de rij bij de kassa staan ondanks de markeringen dicht op elkaar.

De Karwei op de Spaklerweg heeft net als Deen besloten niet alle verantwoordelijkheid bij de mensen zelf neer te leggen. Daar mogen maximaal twee personen per gezelschap naar binnen en geen kinderen, laat een medewerker weten. “Die kunnen door de winkel rennen. Dan kunnen we die anderhalve meter afstand voor onze klanten niet meer garanderen.”

. Beeld Raounak Khaddari
.Beeld Raounak Khaddari
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden