Plus

020 is betere thuishaven dan 010 voor MS Koningsdam

Holland America Line heeft al sinds 1873 een warme band met Rotterdam. Toch vertrok het nieuwste en grootste cruiseschip van de rederij, de MS Koningsdam, dit weekeinde meteen na de doop naar Amsterdam.

Aankomst in Amsterdam Beeld Eva Plevier
Aankomst in AmsterdamBeeld Eva Plevier

De doop van het nagelnieuwe cruiseschip MS Koningsdam draaide vrijdag uit op een liefdesverklaring aan Rotterdam. "Als het er echt op aankomt, gaan we naar huis," verklaarde directeur Orlando Ashford de traditie om cruiseschepen van zijn rederij Holland America Line (HAL) daar te laten dopen door een lid van de koninklijke familie. In naam is de rederij voor altijd verbonden aan de scheepvaartmaatschappij die vanaf 1873 honderdduizenden landverhuizers van Rotterdam naar de Nieuwe Wereld bracht.

Maar de dag was nog niet voorbij of de MS Koningsdam zette koers naar Amsterdam. Meteen na de doop door koningin Máxima in Rotterdam, de haven die op de boeg staat vermeld, voer het schip naar Amsterdam. Dat is dit jaar en volgend jaar de thuishaven van de Koningsdam, met zowel in 2016 als in 2017 dertien afvaarten.

Invliegen
"Daar heb ik wel wat vragen over gekregen uit het Rotterdamse," zegt Nico Bleichrodt, bij HAL verantwoordelijk voor de verkoop in Noord en Centraal Europa. Hij is blij met het 297 meter lange schip, dat ruimte biedt aan 2650 passagiers, het is een duidelijk teken van vertrouwen van het Amerikaanse hoofdkantoor in de Nederlandse cruisemarkt.

Maar het nieuwe, grote schip moet wel gevuld. En hoewel Nederlanders meer cruises boeken, blijven ze nog achter bij Britten en Duitsers. HAL blijft voorlopig ook aangewezen op passagiers die komen invliegen van overzee, dus dan is de nabijheid van Schiphol een groot goed. En ja, Amsterdam spreekt ook meer aan dan Rotterdam.

Ook Ashford, overgekomen van het hoofdkantoor in Seattle, noemt de bereikbaarheid van Schiphol als reden. "Maar het gaat niet om Rotterdam of Amsterdam," zegt hij. "Dit is vooral een keuze voor Nederland."

Erwtensoep, hagelslag en Delfts blauw
Aan boord zijn de Nederlandse roots herkenbaar. De Koningsdam vaart onder Nederlandse vlag, er is Nederlands sprekend personeel en het heeft als eerste HAL-schip een Grand Dutch Cafe gekregen. Daar staan erwtensoep, poffertjes, een uitsmijter en friet met mayo op de kaart. In de met veel Delfts blauw ingerichte haphoek zijn ook hagelslag, beschuit, gevulde koeken en drop verkrijgbaar - het is er nog druk ook.

Behalve het oranjegevoel typeert het ook de nieuwe wegen die zijn ingeslagen bij de inrichting. Die is klassiek, niet zo glitterig als de schepen van de Italiaanse cruisemaatschappijen. Zo zijn de vele terugkerende passagiers die op de doop zijn afgekomen het ook van HAL gewend. Maar de Koningsdam is toch net iets speelser en frivoler. Zoals ook de manieren aan boord conservatief zijn, maar nooit zo stijf en opgeprikt dat het ongemakkelijk wordt.

Een ander Nederlands tintje is dat sterrenchef Jonnie Boer per cruise garant staat voor het menu in een van de vele chique restaurants. HAL is ook samenwerking met het Rijksmuseum aangegaan. Op termijn komen er reproducties aan boord van de cruiseschepen en teken­ateliers. "Uit onderzoek blijkt dat onze reizigers graag iets leren onderweg," zegt Bleichrodt. Experts gaan ook lezingen geven over de bestemmingen.

Het theater aan boord Beeld Eva Plevier
Het theater aan boordBeeld Eva Plevier

Hardloopparkoers
Maar ja, dat Hollandse weer. Geen weer om op de veertiende verdieping, het sky deck, op een zonnebedje te liggen. Niemand ook die een rondje rent rond het schuifdak van het zwembad, over het hardloopparkoers dat hier is uitgezet. Het overdekte van de twee zwembaden is op deze dag toch vooral in gebruik voor het doopceremonieel. Alle passagiers mogen hier de scheepsbel zegenen met champagne, zoals koningin Máxima hen heeft voorgedaan.

Zaterdagochtend kwam de Koningsdam aan bij de Amsterdamse Passenger Terminal, waar loco­burgmeester Kajsa Ollongren de bemanning welkom heette. Gistermiddag is het schip vertrokken richting Noorwegen, waar het morgenochtend arriveert in het Sognefjord. Zondag is het schip dan al weer terug in thuishaven Amsterdam.

Het buitenzwembad Beeld Eva Plevier
Het buitenzwembadBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden