Plus

Het Parool

Kans op een tekenbeet neemt toe, gevaar voor ziektes

De activiteit van teken, die de ernstige ziekte van Lyme kunnen overbrengen op mensen, is momenteel zeer hoog in grote delen van Nederland. Dat schrijft natuursite Nature Today. De onderzoekers waarschuwen ook voor teken­encefalitis (TBE), een andere ziekte die wordt overgedragen door teken. Dat virus veroorzaakt in de meeste gevallen geen of milde griepachtige klachten, maar kan in enkele gevallen kan het leiden tot hersenvliesontsteking of ontsteking van het ruggenmerg. In Nederland is dit virus in 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen.

PvdA wil recht op onbereikbaar zijn invoeren, ondanks kritiek Raad van State

Als het aan de PvdA ligt, kunnen werknemers zich vanaf 1 januari beroepen op het wettelijke recht om buiten kantooruren de telefoon niet op te nemen. De partij dient vandaag dit voorstel in, ook al denkt de Raad van State dat zo’n wetswijziging niet nodig is. In de huidige Arbeidsomstandighedenwet zijn al bepalingen opgenomen over ‘psychosociale arbeidsbelasting’, aldus de Raad, die meent dat de regels beter worden nageleefd als de betrokkenen (werkgevers en werknemers) zelf verantwoordelijk zijn voor het opstellen en uitvoeren ervan.

Laks ontvangt veel klachten over Nederlands examen havo

Havo-scholieren klaagden gisteren flink bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) over hun eindexamen Nederlands. Er kwamen 10.000 klachten over binnen. Na drie dagen eindexamens staat de teller op 83.700 klachten in totaal, dinsdag waren dat er nog 60.000. Hoewel over Nederlands altijd veel wordt geklaagd omdat veel scholieren die test maken, zijn het er dit jaar veel meer dan normaal, aldus het Laks. “De eerste tekst was zo lang en had zoveel vragen, dat scholieren na twee uur nog steeds daarmee bezig waren en de rest niet afkregen.”

Inname zout en suiker in zes jaar amper gedaald

Sinds de overheid in 2014 afspraken heeft gemaakt met de voedingsindustrie om te zorgen dat Nederlanders minder zout en suiker binnenkrijgen, is er nauwelijks iets veranderd. Het RIVM concludeert in een rapport dat mensen sindsdien dagelijks slechts een snufje zout en twee suikerklontjes per dag minder consumeren, vooral doordat mensen minder zout via brood, vlees, kaas en soep binnenkrijgen, en minder suiker via frisdranken. Het levert een afname van 0,5 gram zout en 7,5 gram suiker, dat staat voor 30 calorieën.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden