Zwolse gynaecoloog gebruikte ook eigen sperma bij vruchtbare stellen

De omstreden Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut heeft met zijn zaad kinderen verwekt bij vrouwen die kinderen wilden met het sperma van hun eigen partner. Dit is voor zover bekend bij drie gezinnen gebeurd.

Niek Megens en Ingrid Stijkel
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De voormalige wensouders en hun kinderen voelen zich bedrogen. Eerder werd bekend dat Wildschut in de jaren 80 en 90 in ieder geval 34 donorkinderen verwekte met zijn eigen zaad.

Wildschut werkte bij het Sophia ziekenhuis, de voorganger van Isala. “Het sperma van de beoogde vader is wel netjes bewerkt om toegediend te worden, maar dit is niet gebeurd,” zegt Isala-bestuurder Ina Kuper tegen De Stentor. Zij noemt de handelwijze van Wildschut absoluut verwerpelijk en volstrekt onacceptabel. “Hier is iets anders gedaan dan was afgesproken. Wij leven met deze gezinnen mee.”

Het Zwolse ziekenhuis neemt het zo hoog op dat de Inspectie Gezondheidszorg is ingelicht over deze nieuwe ontwikkeling. Isala heeft besloten een onafhankelijk onderzoek te laten doen door een externe commissie. “Hij heeft de potjes mogelijk bewust verwisseld,” zegt klinisch embryoloog Max Curfs van Isala. “Het is aan de commissie om te achterhalen hoe dit kon gebeuren.”

Bloedverwanten

In elk geval zijn drie kinderen in drie gezinnen verwekt met het zaad van Wildschut, terwijl het zaad van de wensvader was afgeleverd voor inseminatie. De kinderen en hun ouders ontdekten dit in oktober, toen het nieuws via De Stentor naar buiten kwam. Voor hen kwam deze handelwijze als een complete verrassing.

Deze families leefden tot voor kort in de wetenschap dat zij elkaars volledige bloedverwanten waren. Zij voelen zich bedrogen nu dat niet zo blijkt te zijn. Behalve zijn eigen zaad heeft Wildschut bij één van deze gezinnen ook donorzaad van derden gebruikt, zonder dat de wensouders hiervan op de hoogte waren.

Volgens Kuper is ook de wettige familie van de overleden arts ‘diep geschokt’. Lopend onderzoek moet duidelijk maken of Wildschut deze praktijk in de periode 1981-1994 vaker heeft toegepast. “Er komen nog steeds meldingen binnen,” zegt Kuper. “In drie gevallen hebben we nu de bevestiging.”

DNA-banken

Dat Wildschut op grote schaal heeft gerommeld met zaad van anonieme donoren kwam in oktober al aan het licht. Na een toevallige DNA-match konden in eerste aanleg zeventien nakomelingen worden gekoppeld aan de in 2009 overleden gynaecoloog. In januari bleek dat nog eens zeventien donorkinderen aan Wildschut zijn gekoppeld.

Door de aandacht die deze affaire in de media kreeg, rezen in het najaar twijfels bij de drie gezinnen. Zij zagen gelijkenissen bij de donorkinderen en ook met de gepubliceerde afbeelding van Wildschut zelf. Daarnaast zijn enkele kinderen via commerciële DNA-banken bij toeval erachter gekomen dat Wildschut hun biologische vader is. Zij hebben zich vanaf november bij Isala gemeld.

Opvang

Isala nodigt ouders en kinderen met twijfels over Wildschut of de behandeling die zij destijds ondergaan hebben uit om met medewerkers van het ziekenhuis in gesprek te gaan. Kuper: “Wij voelen ons verantwoordelijk voor goede opvang en begeleiding van deze groep als daar behoefte aan is. Dit moet iedereen zelf afwegen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden