Zweden bevestigen gesprekken over overname Tata Steel IJmuiden

De Scandinavische staalfabrikant SSAB heeft zich officieel gemeld als kandidaat-koper van Tata Steel in IJmuiden. Het vroegere Hoogovens kan daarmee zonder de Britse Tata-onderdelen verder, wat in IJmuiden als een bevrijding wordt gevoeld.

Bart van Zoelen
Tata Steel in IJmuiden. Beeld EPA
Tata Steel in IJmuiden.Beeld EPA

In voorbereiding op een verkoop aan het Zweeds-Finse SSAB worden de Nederlandse en de Britse onderdelen van Tata Steel van elkaar gescheiden. De Brits-Nederlandse combinatie, in 1999 gevormd door een fusie van Hoogovens en British Steel, was geen gelukkig huwelijk meer.

Na de overname door het Indiase Tata Steel in 2007 liepen de verliezen bij de Britse onderdelen snel op. Vanuit Nederland werd jaar op jaar geklaagd dat ‘IJmuiden’ de Britse tekorten moest aanvullen.

Vorig jaar hadden de Indiërs er genoeg van. Ze kondigden aan dat Tata Europe zijn eigen broek moest ophouden. Tata Steel dreigde in Europa drieduizend banen te schrappen, waarvan meer dan de helft in Nederland. Een overname en vooral de afsplitsing van Tata Steel UK zou een opluchting zijn voor IJmuiden, dat steeds openlijker in conflict kwam met de bedrijfstop in Mumbai. Toen in het voorjaar ook nog de Nederlandse topman Theo Henrar vertrok ging het personeel in staking, voor het eerst in 28 jaar.

Toekomstbestendig

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes is positief over een eventuele overname door SSAB. “De bedrijven zijn complementair en beide hebben grote ambities voor verduurzaming.” Het kabinet is gisteren op de hoogte gebracht door moederbedrijf Tata Steel India over de onderhandelingen met SSAB.

Tata Steel Nederland is niet alleen economisch belangrijk voor het kabinet, maar speelt ook een grote rol bij het halen van de klimaatdoelen. “Het kabinet werkt al langer met Tata plannen uit voor een competitief, groen en toekomstbestendig staalbedrijf van wereldklasse, op de unieke locatie in IJmuiden,” zegt Wiebes.

Ook premier Mark Rutte zegt de ontwikkelingen te blijven volgen. Het is volgens hem belangrijk dat de staalindustrie vergroent in Nederland. “We hebben eigenlijk alles in huis,” zei de minister-president na de ministerraad.

Het kabinet heeft tegenover Tata Steel vooral benadrukt dat het belangrijk is zoveel mogelijk banen in Nederland te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden