Zwartgelakte dossiers toeslagenaffaire wekken woede bij ouders

De Belastingdienst heeft in de persoonlijke dossiers die zij naar gedupeerden van de toeslagenaffaire heeft gestuurd hele pagina’s zwartgelakt. SP-Kamerlid Renske Leijten is ‘sprakeloos’ en spreekt van ‘afplakjesdag’.

Een screenshot uit een filmpje waarin is te zien dat volledige bladzijden zijn zwartgelakt. Beeld Twitter
Een screenshot uit een filmpje waarin is te zien dat volledige bladzijden zijn zwartgelakt.Beeld Twitter

Op Twitter is een aantal berichten opgedoken waarop te zien is dat ambtenaren van de Belastingdienst druk zijn geweest met de zwarte stift. Papieren uit de dikke stapel blijken pagina na pagina onleesbaar te zijn gemaakt.

Meer ouders hebben zich gemeld bij Leijten. Volgens haar zijn zij ‘terecht woedend’ dat delen van hun dossiers onleesbaar zijn. “Zij wilden weten waarom ze fraudeur zijn en krijgen dit,” aldus Leijten.

Vertekend

Volgens staatssecretaris Menno Snel is het beeld dat op Twitter wordt geschetst ‘vertekend’. Zijn woordvoerder stelt dat ‘hooguit 10 tot 20 procent’ van de dossiers onleesbaar is gemaakt. Daarbij gaat het vooral om gegevens van bijvoorbeeld gastouderbureaus, adressen en burgerservicenummers. Die moeten volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming allemaal worden gelakt, stelt hij. “De info over de ouders zelf is overal leesbaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden