Zwarte sneeuw komt door fout Tata Steel: ‘Kolen niet goed afgedekt’

De zwarte sneeuw vorige week in de omgeving van Tata Steel IJmuiden is veroorzaakt door een fout van het staalbedrijf. Dat bevestigt het bedrijf woensdag. Tata stelt dat een kolenberg verkeerd was afgedekt.

Het Parool
Zwarte sneeuw bij de fabriek van Tata Steel. Beeld Privéfoto
Zwarte sneeuw bij de fabriek van Tata Steel.Beeld Privéfoto

Tata Steel dekt kolenbergen bij harde wind altijd af met een laag papierpulp, vertelt een woordvoerder. Zo ook vorige week: “We wisten dat het ging waaien, en hebben daarom maatregelen genomen.” Maar bij een van de kolenbergen was de laag niet volledig dekkend aangebracht waardoor het kolengruis kon verwaaien. De zegsvrouw noemt dat ‘vervelend’.

De sneeuw is inmiddels gesmolten, maar in de omgeving is er op de grond nog wel een zwarte laag te zien. Tata Steel maakt dat nu schoon.

Aangifte

Begin februari kondigden tientallen omwonenden en een aantal stichtingen zoals Duinbehoud aan aangifte te doen tegen het bedrijf voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Bovendien zou het staalbedrijf de vergunningsvoorschriften overtreden. Dat zou volgens advocaat Bénédicte Ficq blijken uit het feit dat gerechtelijke instanties en de provincie diverse overtredingen hebben geconstateerd en hiervoor dwangsommen hebben opgelegd.

Ruim een week later was het aantal aangiftes toegenomen tot meer dan 500. Foto’s van de zwarte sneeuw in de buurt van de fabriek van Tata maken volgens omwonenden eens te meer duidelijk hoe vervuild de omgeving is van het bedrijf uit IJmuiden.

Longkanker

De partijen willen het bedrijf voor de strafrechter slepen. Hoewel Tata Steel al meerdere keren op de vingers is getikt, werd het bedrijf nooit strafrechtelijk aangepakt. De verantwoordelijke directie riskeert een celstraf van maximaal twaalf jaar, of zelfs vijftien jaar als kan worden aangetoond dat door het gedrag van de staalgigant een of meerdere personen zijn overleden.

Volgens de stichting Frisse Wind Nu, waarin de omwonenden zich hebben verenigd, komt longkanker in het IJmond-gebied 25 procent vaker voor dan in de rest van Nederland. In sommige postcodegebieden in Beverwijk en Velsen is dat percentage nog veel hoger. Qua ultrafijnstof zou de hele regio zelfs te vergelijken zijn met een druk verkeersplein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden