Zware buien: veel wateroverlast in Friesland en Zuid-Holland

Bij de meldkamer van de hulpdiensten in Friesland komen zondag veel meldingen binnen van wateroverlast als gevolg van hevige regenval. Vooral Heerenveen en Woudsend zijn getroffen. Op sommige plaatsen viel meer dan 100 millimeter regen. Ook in Zuid-Holland is er overlast door zware regenbuien.

Het Parool
Wateroverlast in het Friese Woudsend. Beeld ANP
Wateroverlast in het Friese Woudsend.Beeld ANP

In Zuidwest-Friesland is de brandweer hier en daar met groot materieel uitgerukt om te helpen. Volgens Omrop Fryslân staan sommige straten blank, omdat riolen het water niet kunnen verwerken.

Vooral vanuit het Friese Woudsend twitteren mensen foto’s en filmpjes van hoosbuien en ondergelopen straten en campingterreinen. Ook is er een kelder ondergelopen in het Friese dorp. De toegangswegen naar Woudsend zijn afgezet, meldt de brandweer. Brandweerkorpsen uit de regio komen hier helpen om de overlast te bestrijden, zo meldt onder meer de brandweer in Balk. Verschillende straten worden leeggepompt.

130 millimeter

In de Melchior Clantstraat in Woudsend is sprake van ernstige wateroverlast. Er is opgeschaald naar Grip 1 om de hulpverlening zo goed mogelijk te coördineren, meldt de meldkamer Noord-Nederland op Twitter. Een weerstation ter plekke meldt dat er maar liefst 132,7 millimeter regen is gevallen. Het water staat er zo'n 30 centimeter hoog. Omdat het water niet wegloopt, zet de brandweer pompen in.

In Heerenveen is in de wijk De Greiden sprake van flinke wateroverlast, zo is te zien op Twitter. Het KNMI meetpunt in Stavoren nadert ook al 70 millimeter neerslag, meldt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza op Twitter.

Op de A20 bij Rotterdam geldt een snelheidsbeperking omdat er water op de weg ligt. Op dezelfde snelweg in de buurt van Rotterdam is een ongeluk gebeurd dat mogelijk verband houdt met de wateroverlast, aldus een woordvoerder. Ook in Rotterdam zelf krijgt de brandweer op meerdere plekken meldingen van wateroverlast door hevige regenval.

Code geel

Het KNMI had zondagochtend code geel uitgeroepen voor Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen omdat daar plaatselijk erg veel regen kan vallen, soms wel 40 tot 70 millimeter. Rond 12.30 uur verviel die waarschuwing voor Drenthe en Groningen. Wel geldt code geel nu ook voor Flevoland.

In het noorden valt volgens Weerplaza aanvankelijk op veel plaatsen - soms intensieve - regen en ook in het westen vallen enkele buien. Er is volgens het weerbureau kans op lokale wateroverlast waarvan verkeer en buitenactiviteiten hinder kunnen ondervinden. In de loop van de dag trekt de regen naar het zuiden weg en neemt in intensiteit af.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden