Zwaardere straf voor bedreigen rechters, officieren van justitie en advocaten

Op het bedreigen van rechters, officieren van justitie en advocaten komt een zwaardere straf te staan. Het kabinet wil dat maximaal 4 jaar cel kan worden opgelegd.

Ferd Grapperhaus vindt dat togadragers vooraan beter beschermd moeten worden. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ferd Grapperhaus vindt dat togadragers vooraan beter beschermd moeten worden.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) verdienen zogenoemde togadragers betere bescherming. Het plan maakt deel uit van een wetsvoorstel in reactie op de dood van advocaat Derk Wiersum. Die werd een jaar geleden doodgeschoten, toen hij de kroongetuige in de zaak tegen ­Ridouan Taghi bijstond.

Eerder al bereidde Grapperhaus een wet voor om burgemeesters en andere bestuurders beter te beschermen. Op bedreigingen van hen komt ook vier jaar cel te staan.

De bescherming van togadragers is volgens het kabinet cruciaal. “Zij vervullen een onmisbare rol in onze rechtstaat. Deze functies zijn cruciaal voor onafhankelijke rechtspleging. Elke poging van intimidatie en bedreiging is onacceptabel.”

Wiersum

Vrijdag is het een jaar geleden dat Wiersum werd gedood. Het wetsvoorstel maakt deel uit van een pakket om georganiseerde misdaad aan te pakken. Het kabinet trekt daar ook 150 miljoen euro voor uit. Naast de oprichting van een speciaal team van opsporingsdiensten, het MIT, wordt het geld gebruikt om het team dat bedreigde personen beveiligt uit te breiden. Wiersum werd overigens niet bewaakt.

Grapperhaus wil ook het ‘illegaal verblijven’ op vliegvelden, havens en op spoorwegemplacements strafbaar stellen. Deze ‘logistieke knooppunten’ worden door georganiseerde criminelen gebruikt bij onder meer de smokkel en het verhandelen van drugs. Inbraak is weliswaar al strafbaar, maar volgens de minister is er toch een nieuwe wet nodig. Criminelen werken vaak snel bewijsmateriaal weg als de politie hen in het vizier krijgt. “Zo gooien criminelen mobiele telefoons weg, zodat de politie die bij hun aanhouding niet in beslag kan nemen.”

Valse pas

Grapperhaus was al van plan dit probleem op vliegvelden en in havens aan te pakken, maar ziet dat de criminelen zich zouden kunnen verplaatsen naar de spoorwegen. “Dat moet worden voorkomen.”

Op het ‘illegale verblijf’ op deze knooppunten komt een gevangenisstraf van een jaar te staan. Als sprake is van binnendringen, bijvoorbeeld als een crimineel een valse pas gebruikt of zich verstopt in een wagen om het terrein op te komen, gaat de maximumstraf omhoog naar twee jaar. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden