Zorgpremies stijgen, maar invloed corona valt mee

Twee van de vier grote zorgverzekeraars schroeven de zorgpremie volgend jaar op. Bij CZ en VGZ stijgt de maandpremie van de basispolis met respectievelijk 8,65 euro en 4,50 euro. De impact van het coronavirus valt mee, zeggen de verzekeraars zelf.

Natasja de Groot
Zorgverzekeraars moeten hun klanten uiterlijk 12 november informeren over de premie van volgend jaar. Beeld ANP XTRA
Zorgverzekeraars moeten hun klanten uiterlijk 12 november informeren over de premie van volgend jaar.Beeld ANP XTRA

De premieverhoging bij de twee grote verzekeraars komt niet geheel als een verrassing. Het kabinet ging er op Prinsjesdag al van uit dat de zorgpremie met 5 euro per maand zou stijgen naar 122 euro per maand. Bij CZ (3,6 miljoen klanten) bedraagt de basisverzekering volgend jaar 129,60 euro per maand. Bij VGZ (met 4 miljoen klanten en bekend van merken als Zekur en Bewuzt) komt het maandbedrag uit op 124,45 euro.

Zilveren Kruis (met meer dan 5 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland) en Menzis komen vandaag ook met hun premies voor 2021 naar buiten. Zorgverzekeraars moeten elk jaar hun klanten uiterlijk 12 november informeren.

De verwachting is dat de twee andere grote zorgverzekeraars ook hun premies zullen verhogen. De belangrijkste reden voor die verhoging is, zo zeggen CZ en VGZ, de almaar stijgende zorgkosten. Die stijgen onder meer door hogere lonen en prijzen, en duurdere medicijnen. Daarnaast worden mensen steeds ouder en maken zij op latere leeftijd meer gebruik van zorg.

Reserves

“Omdat Nederland vergrijst, heeft een grote groep Nederlanders meer zorg nodig, waardoor de zorgkosten oplopen en dus ook de kosten voor verzekeraars. Een logisch gevolg is een premiestijging,” zegt Tjitske Feenstra van vergelijker Pricewise. Om die stijging enigszins in te dammen, zetten CZ en VGZ ook dit jaar weer een deel van hun reserves in. Zo legt CZ net als voorgaande jaren ruim 100 miljoen euro in.

Al met al lijkt de impact van het coronavirus op de zorgpremie mee te vallen. “Ondanks de coronacrisis zijn we er ook dit jaar in geslaagd om de stijging van onze premie voor 2021 te beperken,” zegt Karien van Gennip van VGZ. Door het coronavirus zijn weliswaar veel extra zorgkosten gemaakt, maar daar staat tegenover dat reguliere zorg tijdelijk stil heeft gelegen, luidt de boodschap van VGZ en CZ.

“Die twee heffen elkaar een beetje op,” voegt Bas Knopperts toe, zorgexpert bij Independer. Knopperts spreekt overigens van een ‘forse’ premieverhoging bij CZ. “Dit komt neer op een verhoging van 100 euro op jaarbasis. Kun je nagaan hoe groot de stijging zou zijn als de verzekeraar zijn reserves niet had ingezet.” VGZ blijft met de stijging van 4,50 euro per maand onder de verhoging die op Prinsjesdag werd aangekondigd.

Grotere verschillen

DSW, die traditioneel als eerste de zorgpremie naar buiten brengt, kondigde al aan het maandbedrag te verhogen met 6,50 euro naar 124,50 euro. Andere verzekeraars volgen meestal de lijn van deze kleinere verzekeraar. Bij die aankondiging liet DSW ook al weten dat de coronagerelateerde kosten grotendeels werden gecompenseerd door lagere kosten voor de afgeschaalde reguliere zorg.

Knopperts van Independer verwacht overigens dat de premieverschillen tussen de zorgverzekeringen volgend jaar groter zullen worden. Dit jaar is het verschil al 40 euro per maand, zo bleek uit een analyse vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden