PlusAchtergrond

Zorgen over veiligheid Kamervoorzitters: nu ook in privétijd dienstauto

De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer mogen ook in privétijd gebruikmaken van hun dienstauto met chauffeur. Dat gebeurt op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die vindt dat de Kamervoorzitter dezelfde bescherming moet krijgen als een minister.

Peter Winterman
DEN HAAG - Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) tijdens een plenaire zitting in de Eerste Kamer. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
DEN HAAG - Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) tijdens een plenaire zitting in de Eerste Kamer.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nu al hebben Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een dienstauto met chauffeur tot hun beschikking. Die mochten zij tot voor kort alleen zakelijk gebruiken: voor woon-werkverkeer en dienstreizen. Bergkamp rijdt zo op en neer tussen Amsterdam en Den Haag, Bruijn wordt gehaald en gebracht naar zijn woonplaats Wassenaar.

In een wetswijziging die demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) voorstelt, staat dat de Kamervoorzitters hun dienstauto óók privé mogen gebruiken. Voor Bergkamp is die regel al ingegaan. De reden: veiligheid. De meeste dienstauto’s op het Binnenhof zijn gepantserd of op een andere manier beveiligd. De Kamervoorzitters en bewindspersonen zitten zo een stuk veiliger in hun dienstauto dan in hun eigen bolide die thuis op de oprit staat.

Veiligheidsprofiel

Voor ministers geldt al jaren dat zij hun dienstauto zakelijk en privé mogen gebruiken, uit veiligheidsoverwegingen. ‘De NCTV heeft daarom geadviseerd om een vergelijkbare maatregel voor de functie van voorzitter van de Tweede Kamer te treffen,’ schrijft minister Ollongren in haar wetsvoorstel. Want ‘het veiligheidsprofiel van de voorzitter is vergelijkbaar met het profiel van bewindspersonen’.

“Over de precieze achtergrond van dit soort adviezen kunnen wij niets zeggen,” zegt een NCTV-woordvoerder. “Het is niet zo dat ministers verplicht zijn in privétijd altijd met hun dienstauto te rijden. Dat gebeurt nu ook niet altijd. Maar bijvoorbeeld bij een bepaalde dreiging is dat wel mogelijk.”

Toegenomen dreiging

De voorganger van Bergkamp, ex-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, waarschuwde eind vorig jaar voor de toegenomen dreiging aan het adres van Kamerleden. Zij maakte zich zorgen over demonstranten die ‘dagelijks’ voor de deur van de Kamer staan en het niet houden bij vreedzaam demonstreren. “Ze belagen Kamerleden, raken ze aan en jouwen journalisten en politici uit,” zei Arib.

De dreiging raakte ook Arib zélf: “Het is voorgekomen dat we aan het einde van de vergadering via een andere uitgang naar buiten gingen. Het is een heel grimmige sfeer.” Of de Kamervoorzitter ook in privétijd is bedreigd, is onduidelijk. Een woordvoerder van Eerste Kamervoorzitter Bruijn laat weten dat ‘serieus zal worden bekeken’ of Bruijn straks ook privé van zijn dienstwagen gebruik gaat maken. De fiscale bijtelling die het privégebruik met zich meebrengt, krijgen de Kamervoorzitters vergoed.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden