Plus

Zorgen om vuile lucht en corona in Brabant en Limburg

Forse ingrepen zijn nodig om de volksgezondheid in Oost-Brabant en Noord-Limburg beter te bescher­men. Het grote aantal coronadoden laat volgens medici en politici zien dat de situatie onhoudbaar is.

Richard Clevers en Sander van Mersbergen
Meetstation van het RIVM. Internationale studies wijzen uit dat corona meer slachtoffers maakt in gebieden met slechte luchtkwaliteit. Beeld ANP
Meetstation van het RIVM. Internationale studies wijzen uit dat corona meer slachtoffers maakt in gebieden met slechte luchtkwaliteit.Beeld ANP

Een brede coalitie van experts en belangenorganisaties roept het RIVM op haast te maken met onderzoek nu internationale studies uitwijzen dat corona meer slachtoffers maakt in gebieden met slechte luchtkwaliteit.

Brabant en Limburg nemen samen bijna 40 procent van de coronadoden voor hun rekening, terwijl 20 procent van de Nederlanders in deze provincies woont. Vooral in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg is de luchtsituatie slecht, onder meer door intensieve veehouderij, maar ook door industrie en verkeer.

In hoeverre luchtvervuiling ook in Brabant en Limburg heeft bijgedragen aan het aantal slachtoffers onderzoekt het RIVM. En wat was precies de rol van carnaval? En als vieze lucht een factor is, hoe zit het dan met de Rijnmond, IJmuiden en rond Schiphol, toch ook gebieden waar longen niet worden gespaard? Zijn ze daar, na de uitbraak in Brabant, alerter geweest?

Het onderzoek naar deze kwesties kan jaren duren. “Moet je nu het zoveelste bewijs gaan leveren voor zo’n verband, en daar een paar jaar aan verliezen, of kun je je ook baseren op gezond verstand?” vraagt Pascal Wielders, longarts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zich af. “Als zo’n onderzoek jaren duurt, is het mosterd na de maaltijd,” meent Hans in ’t Veen, longarts van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Raadslid Marrik van Rozendaal van de gemeente Meierijstad: “Er is echt haast bij. Wat nou als er een tweede golf komt, en het aantal doden hier weer veel hoger ligt dan in de rest van Nederland?”

‘Iedereen moet leveren’

Jeannette van der Ven, bestuurder van boerenorganisatie ZLTO, waarschuwt dat meer sectoren verantwoordelijk zijn: “Als de luchtvervuiling omlaag moet, moet iedereen leveren. Vee, industrie en verkeer.”

Onderzoekers in China, Italië en Duitsland legden ook al een direct verband tussen luchtkwaliteit en corona. Ook de gezaghebbende Harvard Universiteit deed dat in Amerika. Onderzoekers van de Wereldbank legden de link voor Nederland. Hun conclu­sie: wanneer de fijnstof­concentratie in een gebied met 20 procent toeneemt, vallen er bijna twee keer zoveel doden.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden